Sport

Ovogodišnji rekordi su tek početak- poručili su užički paraolimpijci

Posted: 12. septembra 2018. u 18:22   /   by   /   comments (0)

Predanost, upornost i želja za što boljim rezulatatima od užičkih paraolimpijaca Miloša Zarića i Nebojše Đurića učinila je da oni budu ti koji će ubuduće braniti rekorde u disciplinama bacanje koplja i bacanje diska koje su, za zadatak ostalim paraolimpijcima širom sveta, postavili na Evropskom paralompijskom prvenstvu u atletici avgusta ove godine. Zarić je na proteklom evropskom takmičenju ostvojio zlatnu medalju u bacanju koplja, postavivši i rekord takmičenja, a Nebojša Đurić –zlato u disciplini bacanje diska, uz novi svetski rekord,  i srebro u discipline bacanje kugle. Godinama unazad, Užice je postalo mesto odakle su njih dvojica odlazili , pokazalo se,isključivo po medalje na državna, evropska i svetska takmičenja. Uz paraolimpijce grad na Đetinji prvi put u svojoj istoriji počeo je da se pominje i kao dom svetskih rekordera.

Podrška sportistima, bar ona moralna, iz ovog grada nikada nije manjkala, a u ime Užičana počast im je odalo i gradsko rukovodstvo svečanim prijemom u Gradskoj kući, 12. septembra, a domaćini su bili predsednik Skupštine Grada,Branislav Mitrović i član Gradskog veća za kultruru,sport i obrazovanje, Marija Trmčić Bogojević.

Mitrović je u svom obraćanju podsetio na uspehe koji su Užičane držali budnim tokom trajanja Evropskog paraolimpijskog takmičenja na kome se, svakim nastupom naših sportista, padali do tada postavljeni rekordi:

-„39,84 metara koliko je Đurić bacio disk, 31,6 metara koliko je letelo Zarićevo koplje i 11,6 metara Đurićeva kugla nisu obični, već posebni metri i centimetri.U svaki milimetar je utkano mnogo rada,truda,odricanja.Oni su pokazali da kada postoji snaga,želja i volja rezultati nisu nedostižni“

Predsednik Paraolimpijskog komiteta, Zoran Mićović, ovom prilikom rekao je da je sport veoma važan za osobe sa invaliditetom:

-Paraolimpijski komiteti u svakoj državi služe da podstaknu osobe sa invaliditetom na bavljenje sportom i da na taj način, njihov život dobije novu dimenziju, da se iz stanja apatije, nakon povreda, recimo, okrenu novoj funkciji, jer su potrebe svih iste.

Istakavši da je država glavni partner Paraolimpijskog komiteta, Mićović je rekao da “su tu i lokalne samouprave, među kojima i Užice koje prednjači” ali i da je “pola reprezentacije iz ovih krajeva”.

Zarić se zahvalio svim navijačima i onima koji su podržavali napore paraolimpijaca u pohodu na uspehe, a preneo je i deo atmosphere iz Berlina rekavši da je “bilo sjajno i da su navijali jedni za druge”. Miloš je takođe rekao i da se radi na omasovljavanju paraolimpijskog tima, a da se, uključivanjem devojaka u trenažni sistem, nada da će sledeće godine na sličnom prijemu biti i lepši pol sa medaljama. On je rekao i da im predstoji odmor od mesec dana, a da potom kreću pripreme za narednu godinu.

Skroman i tih, kakvim ga svi znaju , Đurić je rekao das u “on i Miloš pokorili Evropu uz pomoć trenera i velikim radom i zalaganjem” a oboren svetski record u bacanju diska i rekord šampionata u bacanju koplja smatra početkom onoga za šta će se zalagati u narednim godinama.

M.Nikolić