Umetnost

I ove godine marljivi čitaoci knjiga- požeške Bibliomare i Bibliopčelice

Posted: 9. juna 2018. u 12:08   /   by   /   comments (0)

Završni događaj programa Narodne biblioteke Požega, Kviz znanja, na kome su se  Biblomare i Bibliopčelice , učenici prvog i drugog razreda požeških osnovnih škola nadmetali u znanju vezano za pročitane knjige, održan je na Trgu slobode u Požegi, 8. juna.

Kako je rekla bibliotekar Narodne biblioteke Požega, Daniela Skoković, „ u programu Bibliomare i Biblipčelice učestvovalo je 115 učenika prvog razreda, i 80 učenika drugog razreda iz OŠ Petar Leković i OŠ Emilija Ostojić“. Oni su tokom prethodnih meseci čitali odabrane knjige, vodili dnevinke- beleške koje se tiču pročitanog , a završnica je podrazumevala takmičenje , odnosno proveru: šta su sve naučili iz pročitanih knjiga.

-Ono što je još dobro iz ove akcije koja postaje tradicionalna, jeste da su, pored bogaćanja znanja, deca postali naši korisnici, odnosno to je način da se formira navika posećivanja i korišćenja usluga biblioteke- rekla je Daniela, i dodala da je „novina od ove godine da, pored toga što pobedničke ekipe dobijaju nagrade u vidu knjiga, sva odeljenja koja su učestvovala dobila su i paket knjiga- poklon požeške biblioteke koje će ostati u njihovim učionicama kao mini biblioteka svakog razreda.“

Pored pojedinačnih poklona, i paketa odeljenjima, Narodna biblioteka Požega je za učesnike, tradicionalno pripremila i odlazak na izlet, a ove godine to je poseta Svilajncu.

Pored takmičenja ekipa koje su oformljene nakon prelimiranog  testiranja u Narodnoj bibliteci Požega, dodeljene su i nagrade za najlepše dnevnika čitanja , koje su dobili: Jelena Nikolić, Ognjen Brković, Katarina Vidaković, Stefan Mijailović, Elena Stefanović, Elena Stanić, Strahinja Borčić, Kalina Mitrović, Katarina Luković, Sara Diković.

Deci okupljenoj na trgu obratio se i pisac, Milijan Dika Despotović , koji je, između ostalog , podsetio na požeškog pesnika Momčila Tešića, autora najlepših dečijih pesama od kojih su mnoge obrađene u muzičke teme koje se još uvek  rado pevaju. Dika je napomenuo da se sećanje na Tešića čuva i književnom nagradom „Momčilo Tešić“ koja se dodeljuje domaćim autorima knjiga za decu, ali i konkursom „Mladi Momčilo“ na kome se dodeljuje nagrada najboljim mladim pesnicima. Prisutnima je svoju pesmu reciotovala  ovogodišnja dobitnika ove nagrade, učenica OŠ „Petar Leković“, Kasija Đorđević, a tu je bio i Laza Drndarević, mladi pesnik, koji je, takođe govorio svoje stihove.

Nadmetanje u znanju , uz sevsrdno navijanje drugova iz škole, bilo je svojevrsno nadmetanje u pamćenju, zaključivanju, asocjacijama i baratanju dosetkama iz pročitanog štiva, pa je bilo i pitanja tipa: Šta leči kamilu? ( odgovor: Kamilu leči kamilica., Koliko grba je svrbelo jednogrbu kamilu? (odgovor: Dve).

Tim Biblimare iz OŠ Emilija Ostojić sačinjavali su: Dunja Ojdanić, Milica Miletić, Đorđe Pavlović, Lazar Radić, Elena Stanić, a iz OŠ Petar Leković: Vito Nikolić, Ognjen Sunajko, Filip Tucović, Aleksa Nikitović, Vukašin Janković. Bibliopčelice OŠ Emilija Ostojić predstavljali su: Boško Lazarević, Helena Pantović, Marija Nikolić, Elena Stefanović, Andrea Ristivojević, a OŠ Petar Leković: Irina Nikolić, Sara Milivojević, Aleksandar Nikolić, Iva Vučićević, Vanja Cicović.

Pored pokazanog znanja, sportskog duha, sigurno je da su i ovog puta knjige u Narodnoj biblioteci Požega postale nezaobilazan drug u odrastanju novih generacija Požežana.

M. Nikolić/ Foto: Narodna biblioteka Požega