Umetnost

OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno: Održano peto takmičenje u besedništvu

Posted: 18. maja 2019. u 16:08   /   by   /   comments (0)

Inicijativa zaposlenih u biblioteci škole u Sevojnu, uz svesrdnu pomoć i angažovanje nastavnika i učitelja, omogućila je učenicima osnovnih i srednjih škola iz Sevojna, Užica i Čajetine, da svoje stavove i razmišljanja izraze kroz besedništvo. Takmičenje se održava u čast Desanke Maksimović a ovogodišnja tema je bila „Priroda – građevina umetničkih dela“.

Program su vodili učenik OŠ „Aleksa Dejović“ Krsman Tripković i Sara Vučković bivša učenica ove škole a stručni žiri je bio u sastavu: Biljana Davidovski – bibliotekar Narodne biblioteke u Užicu, autor lutkarsko-dramskih i edukativnih radionica, Ljiljana Andrić – profesor razredne nastave, pisac i pesnik, dok je predsednik žirija bila Jagoda Jeremić – profesorka srpskog jezika i književnosti, humanitarac, pisac stručnih radova i poezije.

Prema propozicijama, učenici su se takmičili za prvo, drugo i treće mesto  u dve kategorije. U prvoj kategoriji, učenici 7. i 8. razreda osnovne škole, nastupili su: Milica Erić, Marta Todorović, Sandra Dragutinović i Anđela Vučković iz OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno, zatim Anđelka Nikolić, Teodora Žarković i Marija Jeremić iz OŠ „Dušan Jerković“ Užice i Teodora Kovačević iz OŠ „Dimitrije Tucović“ Čajetina. U drugoj kategoriji, učenici srednjih škola nastupili su Jelena Popović – Tehnička škola Užice, Katarina Marić – Užička gimnazija i Darko Radivojević – Medicinska škola Užice.

Nakon nastupa besednika, u toku donošenja žirijske odluke , publiku su muzičkim programom zabavili osnovci iz Krvavaca i Sevojna: Nikolija Vesnić – flauta i Helena Spasojević – klavir. Žiri je imao zadatak da oceni govorne tehnike (dikcija, jačina, tempo,ritam), jedinstvenost i originalnost, govor tela (gestovi, mimika), apel besede i opšti utisak.

Pre objavljivanja imena pobednika, prisutnima se obratila član žirija  Biljana Davidovski rečima:

—U pesmama Desanke Maksimović voli se život, raduje se življenju, naslućuju se i odgonećuju strepnje i nemiri. Njena tuga nikada nije prerasla u očaj, njene strepnje se nikada nisu utapale u nemoć a njeni bolovi nikada nisu propraćeni krikovima protesta, već su delovali kao otrežnjenje i opomena……Upoznala nas je sa lepotom prirode u svojim pesmama i priroda je u njenim pesmama život a ona je umela sa njom da se saživi — rekla je Biljana Davidovski.

Takmičarima se obratila predsednica žirija Jagoda Jeremić i naglasila:

—Moram da kažem da smo se vrlo jednostavno složili oko kriterijuma koji su vam bili predstavljeni pre takmičenja. Naše sugestije i savet za vaš dalji rad su da usavršavate svoje pisanje i govor i da prosto negde razdvojite neke žanrove u govoru, da razmišljate o tome kako izgleda recitovanje poezije, kako izgleda besedništvo, kao jedna posebna forma,  i kako izgleda gluma. Svi ti elementi mogu da doprinesu da vaše kazivanje bude dobro ali svaki od njih je zaseban. Zaista se nadam da ćete vašim učešćem uticati i na druge da govore, stalno se govori o tome da danas mladi ne komuniciraju, pišu poruke u skraćenicama, koriste digitalne tehnologije koje su danas nužne i ne možemo bez njih.. Ali ponosna sam što sam večeras deo skupa koji govori u prilog tome da ipak to nije do kraja tačno i da ste vi u skladu sa svojim maternjim jezikom koji vam  je najdraži—istakla je Jagoda Jeremić.

Prvo su proglašeni najbolji u kategoriji osnovnih škola: Anđela Vučković- prvo mesto, Teodora Kovačević – drugo mesto i Marija Jeremić -treće mesto. U kategoriji srednjoškolaca prvo mesto je pripalo Katarini Marić, drugo mesto Jeleni Popović i treće mesto Darku Radivojeviću. Najbolji iz kategorija su nagrađeni zahvalnicama, paketima knjiga i medaljama a i ostali učesnici su dobili knjige na poklon. Domaćin je uputio zahvalnost  na saradnji takmičarima, njihovim profesorima, članovima komisije, Narodnoj biblioteci Užice i Izdavačkoj kući „Službeni glasnik“, uz želju za novim susretom i porukom:

„Potrebno je besediti i razvijati ovu veštinu, jer tako opominjemo, iznosimo mišljenje i izgrađujemo stav o nečemu, makar to bilo i na uzrastu kada se s ovom veštinom tek upoznajemo“.

Ovogodišnji besedničko veče je organizovano u saradnji sa Udruženjem osoba sa invaliditetom „MINIMAS“ iz Sevojna u okviru projekta za kulturu  i pod pokroviteljstvom Gradske opštine Sevojno.

Mirjana Milićević

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.