Umetnost

OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno: četvrto besedničko takmičenje u čast Desanke Maksimović

Posted: 17. maja 2018. u 17:17   /   by   /   comments (0)

Takmičenje u besedništvu pod nazivom „Na klaviru prirode,sviram misteriju svoje duše“, održano u školi u Sevojnu u sredu 16. maja, donelo je još jednu priliku učenicima osnovnih i srednjih škola da se na svojstven način pridruže obeležavanju 120 godina od rođenja Desanke Maksimović i 25 godina rada „Zadužbine Desanke Maksimović. Začetnici i inicijatori ovog takmičenja Vera Rajaković, nastavnik srpskog jezika i školski bibliotekar, i učitelj Radovan Pavlović, ovog puta su, pored rukovodstva škole i Gradske opštine Sevojno, imali podršku i kroz saradnju sa Narodnom bibliotekom Užice i Književnim udruženjem „Paun Petronijević-Rujno“.

Za ovogodišnje takmičenje su se prijavili učenici VII i VIII  razreda osnovne škole Janko Savić, Milica Uzunović, Nemanja Živković i Marija Jeremić iz OŠ „Dušan Jerković“, Sara Vučković, Sandra Dragutinović i Marta Todorović iz OŠ „Aleksa Dejović“, Anja Bujišić iz OŠ „Slobodan Sekulić“ i Vuk Zdravković iz „Prve osnovne škole kralja Petra II“. U kategoriji srednjoškolaca takmičili su se Lidija Obrenović iz Muzićke škole „Vojislav-Lale Stefanović“, Petar Mojsilović i Katarina Marić iz Užičke gimnazije i Jelena Popović iz Tehničke škole Užice. Žiri u sastavu Biljana Davidovski,  bibliotekar Narodne biblioteke Užice, Mladen Botić učitelj i doktorant na Pedagoškom fakultetu Užice i predsednik žirija Mirjana Blagojević, profesorka srpskog jezika i književnosti u Užičkoj gimnaziji, imali su zadatak da ocene govorne tehnike (dikciju, jačinu, tempo, ritam), jedinstvenost i originalnost, govor tela(gestove, mimiku),apel besede i opšti utisak.

U obraćanju publici, pred početak takmičenja, voditelji programa, Anđela Vučković učenica sevojničke škole i Ksenija Šupić, vaspitač u Predškolskoj ustanovi „Užice“, naglasili su da „negujući besedu posvećenu životu i radu Desanke Maksimović negujemo i čuvamo sopstveni identitet“ , da je „misija svakog pesnika da ide za istinom“  a „reč najsavršeniji dar što čovek može da dobije ili da daruje“. Pored toga naglašeno je da se učesnici trude da kroz autorske besede, potvrđene u govoru tela, upućuju, nagoveštavaju, rezimiraju i pomažu da se postavi ispravniji odnos između smislenog i onoga što smisao nema.

Takmičari su bili podeljeni u dve kategorije, osnovci i srednjoškolci, a nakon završetka takmičarskog dela, koji je praćen sa velikim interesovanjem i pažnjom, žiri se povukao da donese odluku o najuspešnijim besednicima, tačnije po 3 nagrađena mesta u obe kategorije. U toku donošenja odluke, publika je imala priliku da čuje pojedinačni muzički nastup talentovanih osnovaca iz OŠ „Aleksa Dejović“: Ilija Stanić- violina, Helena Spasojević-klavir i Toma Čolić-harmonika.

Pre proglašenja pobednika, predsednik žirija, Mirjana Blagojević se ,uz zahvalnost i pohvale domaćinu, prisutnima obratila rečima:

—Želim da istaknem svoje zadovoljstvo što se u današnje  vreme ovako posvećeno bavite kulturom govora kao škola i da razmišljate o tome da naša deca na pravi način grade svoju ličnost, imajući u vidu činjenicu da je jezik moć. Kada poveruju u to da način na koji govore može u životu da im otvori mnoga vrata, da to šta kažu, smisleno, lepo, samouvereno, sugestivno, sutra zaista može da odredi njihovu sudbinu. Jezik je u isto vreme i mač i štit….Ova deca danas su nam se predstavila na pravi način i uz malo truda i sazrevanje koje im , naravno, sledi, biće sjajni besednici.

Prema, kako je naglašeno, jednoglasnoj odluci žirija, treće mesto u kategoriji osnovaca osvojila je Sara Vučković, drugo Marija Jeremić i prvo Anja Bujišić . U kategoriji srednjoškolaca treće mesto je pripalo Jeleni Popović, drugo Katarini Marić i prvo Petru Mojsiloviću. Pobednici su nagrađeni diplomama i kompletima knjiga a u znak zahvalnosti za učešće na takmičenju,knjige su dobili  ostali učesnici i članovi žirija. Narodna biblioteka Užice je sve besednike  nagradila i besplatnom godišnjom članarinom.

Mirjana Milićević