Društvo

OŠ „Aleksa Dejović“ Sevojno: 129 godina postojanja i prvo uskršnje takmičenje

Posted: 13. aprila 2018. u 18:10   /   by   /   comments (0)

Proslava Dana škole u Sevojnu počela je u  četvrtak 12. aprila u prepodnevnim satima polaganjem cveća na spomen bistu heroju Aleksi Dejoviću i nastavljena Svečanom sednicom nastavničkog veća, na kojoj su dodeljene zahvalnice zaposlenima za 10, 20, 30 i 35 godina rada.  Program je nastavljen priredbom u 13 časova u tv sali a nakon toga održano je i prvo takmičenje učenika u tucanju uskršnjim jajima.

Pred mnogobrojnom publikom u kojoj su bili predstavnici lokalne vlasti, sevojničkog sveštenstva , preduzeća, zatim zaposleni, roditelji i učenici, priredbu je otvorio hor učenika viših razreda pod rukovodstvom Srđana Petrovića, nastavnika muzičke kulture, himnom Republike Srbije „Bože pravde“. Pozdravnu reč prisutnima su uputile učenice VI razreda Dušica Ranković i Jana Ostojić koje su bile zadužene za vođenje programa. Posle kratakog osvrta na istorijat i dosadašnje uspehe škole u obraćanju publici, direktor OŠ „Aleksa Dejović“, Vlade Živanović  uručio je zahvalnicu penzionisanoj učiteljici Borki Veizović za doprinos u obrazovno-vaspitnom radu, zatim i predstavnicima firmi Jedinstvo Metalogradnja, Sirogojno Company i Spektar inženjering za saradnju, podršku i donatorstvo.

U daljem programu publika je imala priliku da čuje pesmu  „Deda Mraz-stric Lazo“ autora Dragomira Đorđevića, koju je recitovala talentovana Nađa Rakić, učenica I razreda koja je već predstavljala školu na nedavno održanoj smotri recitatora. Zatim su učenici II, III I IV razreda iz Zlakuse, izveli dramatizaciju basni „Lisica i gavran“ i „Lav i miš“ po autorskom tekstu učitelja Radovana Pavlovića. Odlična scenografija i kostimi, dobra pripremljenost , dinamičnost i energija mladih „glumaca“, izazvali su osmehe i oduševljenje kod publike.

Deo programa je bio i nastup Sare Vučković, učenice VIII razreda koja je recitovala pesmu Desanke Maksimović „Po rastanku“ i koja je na smotri recitatora, održanoj u GKC.u Užice, uspela da se plasira u samo finale. A važnost škole i obrazovanja na duhovit način su prikazali članovi dramske sekcije, odnosno učenici viših razreda, izvođenjem Nušićeve komedije „Analfabeta“. Upečatljivost na sceni obeležila je i hrabrost i profesionalnost učenice koja je ubedljivo odigrala glavnu, mušku ulogu. I ostali članovi dramske sekcije su bili na visini zadatka pa je njihov trud nagrađen gromoglasnim aplauzima i smehom. Njihov nastup je pripremila Irena Drndarević, nastavnica srpskog jezika i građanskog vaspitanja,  u saradnji sa Dragicom Maričić, profesorom srpskog jezika. Na kraju programa, školski hor je izveo narodnu pesmu „Oj ružice rumena“.

Nakon priredbe, takođe u tv-sali, održano je i prvo takmičenje u tucanju jajima. Pre početka takmičenja učenicima se obratio Danijel Mikić, veroučitelj, uz prigodnu priču i podsećanje na običaje proslave Uskrsa. Učenicima, koji su se prijavili za takmičenje tako što su predali ceduljice sa svojim imenima, objašnjena su i pravila takmičenja kao što su izvlačenje parova ili da mogu da se koriste samo prirodna jaja a jedno od navedenih pravila je i lagano kuckanje jajima bez naglih i snažnih udaraca ili onih sa strane, već samo vrhom o vrh. Pobednici iz svakog duela idu u drugi krug i tako do samog kraja takmičenja. Imena parova je izvlačila učenica Jana Ostojić a za reguralnost takmičenja su bili zaduženi sevojnički sveštenik Vasilije Savić, veroučitelj Danijel Mikić i nastavnik likovnog Goran Marković.

Broj takmičara nije bio ograničen pa je objašnjeno i pravilo da se onaj koji nema para takmiči, sistemom žreba, sa nekim od pobednika iz prvog kruga.

Upravo ovakva situacija se i dogodila pa je nakon takmičenja16 parova, jedan dečak za protivnika dobio jednog od 8 učenika koji su odneli pobedu u prvom krugu a koga je uspeo da ga pobedi i zauzme njegovo mesto za drugi krug. Nakon još nekoliko krugova došlo se i do finala, odnosno dva para. Duelom pobednika iz oba para došlo se do prvog i drugog mesta a za treće su se borili poraženi i to kuckanjem jajima stranom koja nije razbijena u predhodnom susretu. Učenik koji je osvojio prvo mesto, imao je obavezu da pobedničko jaje razlupa da bi dokazao da je sve regularno.

U  toku celog takmičenja čulo se gromoglasno navijanje slično sportskim susretima, deca su bila izuzetno raspoložena, tako da je želja Danijela Mikića da ovo takmičenje postane tradicionalno, više nego opravdana i lako ostvariva. Oduševljenje učenika najbolje se videlo na kraju, kada su bukvalno opkolili pobednike u želji da im čestitaju i vide njihove diplome i poklone. Ponos i sreća bili su očigledni i na licu učiteljice Biljane Matijević i to sa velikim razlogom. Sva tri mesta su osvojili njeni učenici iz IV razreda: prvo mesto Luka Radojević, drugo Janko Ćuković i treće Bojan Čubraković.

Mirjana Milićević