Sport

Open rally day Čajetina 2019. kroz foto priču

Posted: 14. aprila 2019. u 15:08   /   by   /   comments (0)

Hladan prolećni dan koji više pristaje uz kraj februara nego polovinom aprila nije omeo učesnike, i istinske zaljubljenike u autosport da budu deo Open rally day Čajetina 2019. u subotu 13. aprila na stazi čiji je start bio u centru grada, od Hale sportova pa narednih kilometar i sedamsto metara do uključenja na magistralni put.

Autosportski događaj koji nije imao takmčarski karakter, ali je od učesnika zahtevao kompletnu opremu ( sigurnosna oprema za auto, kao i propisana oprema za vozača i suvozača), za takmičare je značio pripremu za predstojeću autosportsku sezonu, u prvom redu: testiranje vozila na stazi zatvorenoj za saobraćaj i uz mere bezbednosti kao na istinskom takmičenju. Vozilo se u oba pravca, tako da je savladavana staza dužine nešto više od tri kilometra, sa više od dvadeset izazovnih krivina, uz oba nagiba ( uzbrdica i nizbrdica) što je bilo više nego dovoljno za pravo testiranje.

Uz činjenicu da je učešće bilo besplatno, što je olakšavajuće okolonost za i ovako preskup sport, sigurno je da su ovako obavljeni testovi doneli korist takmičarima, budući da se, u mnogo slučajeva, tek uz ovakva isprobavanja rada korekcije ili otklanjaju nedostaci na vozilima koja su, nakon prošlogodišnje sezone, zimu provela, uglavnom u garažama, čekajući na prolećnu pripremu za šta je Open rally day idealna prilika, ili kako je rekao užički vozač Tomo Nikitović, „da se konačno skine prašina sa auta“.

Organizator manifestacije bio je Autosportski klub „Mačkat racing“, koji je uz pomoć Sportskog saveza Opštine Čajetina, odradio odličan posao i na pripremi staze i na obezbeđivanju uslova bezbednosti i za takmičare i za publiku. Desetak vozila, koliko i je došlo na Open rally day, maksimalno su iskoristili ponuđenu mogućnost testiranja vozila na stazi, pa se, bez zastoja, vozilo do 16 časova, do kada je i putni pravac bio zatvoren.

Uz tri manja incidenta, bez povreda, i neznatnu štetu na vozilima, prvi čajetinski Open rally day prošao je u najboljem redu, a organizator, koji je  opravdao očekivanja, a i za ideju i realizaciju pobrao je  komplimente i od učesnika i od publike.

M.Nikolić/ Foto:Slobodan Jovičić/ M.Nikolić

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.