Umetnost

Od tradicije do panka- specijalan avgust u Požegi

Posted: 8. avgusta 2018. u 16:52   /   by   /   comments (0)

Nakon julskog zatišja  u programskim sadržajima u kulturno zabavnom životu Požege, početak avgusta i konačno- prvi letnji dani, u najavi obećavaju da će se se prazan hod iznuđen od strane “više sile” obilno nadoknaditi u avgustu.

Kako je rekao v.d. direktora Sportsko kulturnog centra Požega, Srđan Stefanović, većina programa koji su planirani, morali su ili biti otkazani, ili pomereni za ovaj period, budući da su za mesto održavanja računali na javne prostore kako je uobičajeno za leto:

-Početak  rada renoviranog  Gradskog bazena u Požegi  dao nam je povod da planiramo brojne zabavne programe na toj lokaciji, zatim i na Gradskom trgu i bašti Kuba mladih, ali nas je gotovo svakodnevna kiša naterala, bukvalno, da odustanemo od takvih ambicija. Program Kulturnog leta u Požegi  koji smo bili planirali, računajući tu mnoštvo živih svirki, žurki sa kvalitetnim izborom muzike na Gradskom bazenu, morali su biti stavljeni ad akta zbog kiše. Zato ćemo se potruditi da sa prvim letnjim danima, koji na veliku žalost svih nas, počinju tek u avgustu,  deo toga nadoknadimo do početka jeseni, i to smo sebi, kao obavezu stavili za predstojeći period- rekao je Stevanović, a kao prvi takav program najavio je gostovanje Nikole Nikolića Džonija na bazenu u Požegi:

-Naš dragi prijatelj, Nikola Nikolić  Džoni koji je početkom leta gostovao sa bendom Crni dijamantni voz kao deo programa koji je obuhvatio i izložbu radova Marine Dobrić, ponovo dolazi u Požegu i to u petak, 10. avgusta. Svirka počinje u 21 čas, a na bazenu će biti omogućeno i noćno kupanje, odnosno, biće otvoren za sve one koji vole kupanje u noćnim satima uz dobro druženje i, siguran sam: sjajnu atmosferu.

Prvi radni dani naredne nedelje biće u znaku likovne umetnosti, kada je u pitanju Sportsko kulturni centar Požega, pa je, po rečima v.d. direktora, za utorak 14. avgust planirano otvaranje izložbe Ljubivoja Jovanovića.

-Naš poznati slikar Ljubivoje Jovanović , čija dela odavno nismo videli u galerijama u okolini, izložiće odabrane slike u Gradskoj galeriji Požega.Ovom prilikom pozvao bih sve ljubitelje likovne umetnosti na otvaranje izložbe, a siguran sam da  ime i delo ovog našeg slikara zaslužuje posebnu  pažnju  Požežana koji su svojim posetama  na prethodnim izložbama pokazali da znaju da pokažu poštovanje prema kvalitetu koji se već dugo, kao takav, potvrđuje na srpskoj likovnoj sceni.

Već sutradan, u sredu, 15. avgusta, na Gradskom trgu Požega, planiran je koncert grupe Legende, a u sklopu Festivala tradicionalne muzike “Potok”. Osim “Legendi” nastupiće i Fokus bend, Tomo Marinković i Akustik bend.  Festival posvećen kvalitetnoj tradicionalnoj muzici, “Potok” jedan je od načina da, pod pokroviteljstvom opštine Požega, omogućimo publici koja je posvećena ovoj vrsti muzike, smatrajući je jednim od naših obeležja,  dobije mogućnost da provede jedno avgustovsko veče za pamćenje. Ulaz na ovaj koncert je slobodan  kao i kod svih programa na kojima je pokrovitelj Opština Požega- rekao je Stevanović, a  zatim i dodao da već nakon tri dana,  ljubitelje pank i rok muzike očekuje njihovo festivalsko veče:

-Prošle godine smo prvi put organizovali Pank paradu koja se pokazala kao pun pogodak, tako da nastavljamo sa onim što smo planirali: namerama da ovaj pank festival postane tradicionalan. Pank parade će se, ove godine, održati 18. avgusta u bašti Kluba mladih, a nastupiće bendovi: Atheist rap, Gužva u 16-tercu, Keni nije mrtav i U prolazu.  Mogu da kažem da je odabir bendova zaista vredan pažnje, pošto se radi o dobro poznatim, popularnim bendovima  za koje je naša publika “navijala” kao goste ovogodišnje Pank parade. Ne bih da ponavljam da će biti velika šteta ne doći na ovaj događaj, posebno što je  ulaz slobodan, a siguran sam da će biti utisak za pamćenje. Isto kao što se od prošle godine prepričava prvi festival panka u Požegi, mogu da tvrdim da će se to desiti i ove godine- rekao je u ime organizatora, Sportsko kulturnog centra Požega, Srđan Stevanović.

M.Nikolić