Društvo

Od skoro sto plivača, Jovan Todorović prvi do Časnog krsta

Posted: 19. januara 2019. u 14:34   /   by   /   comments (0)

Ovogodišnje bogojavljensko plivanje za Časni krst u Užicu obeležio je rekordan broj učesnika- sto prijavljenih, od kojih je, nakon lekarskog pregleda, zaplivalo 94. Među učesnicima, od kojih je nastariji ´60 to godište, a najmlađi iz generacije 2003., bile su i tri devojke.

Prvi je do krsta doplivao Jovan Todorović, tek punoletni učenik Ekonomske škole u Užicu, inače aktivni sportista i aktivista Crvenog krsta Užice. Jovan je, rekavši da mu je ovaj dan „izuzetan“, takođe rekao da su „danas svi koji su plivali pobednici. Todorović se inače i bavi plivanjem, i trenira u Plivačkom klubu „Užice“, a bavi se i vaterpolom. Odličan je učenik i planira da dopunjuje obrazovanje na nekom od naših fakulteta.

Strešina užičke crkvene opštine Miloš Bosić kaže da se za ovu priliku svake godine pribavi po jedan krst iz Jerusalima i on pripada najspretnijem u plivanju do istog, a ostali učesnici dobijaju po ikonu. Ove godine poseban poklon pribavila je i fondacija Sv. Georgije koja je najbržem do krsta, Jovanu Todorović, uručila zlatan krst na lančiću. Pored ovog pokolona, Todoroviću je, tradicionalno, darivan i zlatnik, poklon zlatara iz Užica.

Gradonačelnik Užica, Tihomir Petković, izjavio je, uz čestitke i Todoroviću i svim učesnicima, da je „ova manifestacija, evidentno, zadobila simpatije i osvojila interesovanje velikog broja Užičana, a to se vidi i po broju učesnika kojih je svake godine sve više, ali i po broju građana koji dolaze da prate plivanje za Časni krst“.

M.Nikolić