Vesti

Objavljeni dobitnici književne nagrade „Milutin Uskoković“

Posted: 30. maja 2018. u 23:32   /   by   /   comments (0)

Književna nagrada sa najdužom tradicijom u regionu koja nosi ime užičkog pisca „Milutina Uskokovića“ i  koju dodeljuje Narodne biblioteka Užice,  a kojom se nagrađuje najbolja neobjavljena pripovetka, ove godine biće dodeljena Branislavu Banu Dimitrijeviću iz Bora. Odluka žirija  je  i  da drugu nagradu dobije Saša Stojanović iz Leskovca, a treća ostaje u Užicu, i nju dobija Lela Milosavljević za pripovetku „Ples sa Alojzom“. Laureat nagrade „Milutin Uskoković“ autor je pripovetke „Trema“ , dok drugonagrađena nosi naslov „Časovi lepe književnosti ili mali traktat o Empedokleu“.

Pored prve tri nagrade, žiri je doneo odluku da u specijalnom dodatku časopisa „Međaj“ budu štapane pripovetke: „Srpski safari“ Milivoja Anđelkovića iz Beograda, „Dok čertaju čeketala“ , Životija Popovića Popa iz Skorice, „Pupak“, Dejana Vukotića iz Beograda, „Manifest avetizma“, Maše Prihotko iz Pančeva, „Taominski orkestar“Tanje Milutinović iz Beograda, „Grofov povratak na mesto pogibije“, Danice Stolić iz Beograda, i „Buenos Aires“, Saše Paunović iz Francuske.

Nagrada „Milutin Uskoković“ ove godine dodeljuje se po 24. put.

Ovogodišnji žiri radio je u sastavu: prof. dr Dragana Francišković, Aleksandra Bjelić, asistent na PFU i doc. dr Ljiljana Kostić.

M.N. / Izvor: Narodna biblioteka Užice