Vesti

Obeležavanje Svetskog dana nauke u RC Užice i radionica za osnovce

Posted: 8. novembra 2017. u 21:51   /   by   /   comments (0)

Svetski dan nauke obeležen je simbolično u Naučnom klubu Regionalnog centra Užice održavanjem radionice za učenike četvrtog razreda OŠ „Dušan Jerković“. Radionicu pod nazivom „Mesec na dlanu“ pratilo je oko 25 učenika, iz pet odeljenja četvrtaka u prisustvu učiteljica Božane Jeveričić i Nadežde Popović. Program radionice je osmislila i vodila Jelena Radovanović, nastavnik fizike u OŠ „Slobodan Sekulić“ i autor projekta „Korak u fizuku“ ,čija realizacija je nedavno počela u Naučnom klubu RC Užice, dok su za prezentaciju i pomoć četvrtacima u toku radionice bile zadužene učenice VIII 4 odeljenja OŠ „Slobodan Sekulić“: Jana Pavić, Maša Ikodinović, Iva Pavlović, Teodora Selaković, Marija Varagić i Anita Bralović.

O ovogodišnjem obeležavanju Svetskog dana nauke i radu Naučnog kluba, direktorka RC Užice Milena Vićević je rekla:

Milena Vićević i Jelena Radovanović

—U Užicu uvek postoji povod za promociju nauke, posebno od kada postoji Naučni klub koji smo otvorili prošle godine u okviru Regionalnog centra. U odnosu na prošlu godinu, ove godine Svetski dan nauke obeležavamo na malo skromniji način. Pozvali smo najbliže saradnike Naučnog kluba, zatim učenike OŠ „Dušan Jerković“ i njihove učiteljice i danas ćemo realizovati radionicu u okviru projekta „Korak u fizuku“ u okviru kog je prva radionica održana 1. oktobra u Naučnom klubu. Smatramo da je nauka toliko važna da je ne smemo prepustiti samo naučnicima i upravo zbog toga želimo da povežemo nauku i obrazovanje, da izmestimo nauku iz labaratorija i istraživačkih centara kao što to i činimo od kad postoji Naučni klub.

Pored redovnih projekta koje realizujemo imamo i samostalnih aktivnosti, zainteresovanih Užičana, pojedinaca, jer je ovogodišnji rad Naučnog kluba  započeo petodnevnim gostovanjem Naučnog kamiona, odnosno prezentacijom nauke na otvorenom prostoru. Naučni kamion  u Užicu je, pored mnogobrojnih građana, posetilo  i oko 1.500 učenika, koji su sa  svojim nastavnicima prošli kroz različite radionice, videli su  razne izložbe i oglede. U toku je i konkurs Centra za promociju nauke u okviru 5 kategorije koji se odnosi na parkove nauke i iskoristiću priliku da pozovem sve zainteresovane škole, organizacije, preduzeća i firme, da svoje ideje materijalizuju tako što će se javiti na konkurs koji je raspisan 3. novembra i traje do 24. novembra. Sve potrebne infomacije i sam tekst konkursa se nalaze na sajtu Regionalnog centra Užice i Centra za promociju nauke—naglasila je Milena Vićević.

O samoj temi radionice  nešto više nam je rekla Jelena Jelena Radovanović:

—Danas ćemo se baviti silo mi kretenjem na konkretnom primeru nebeskih pojava tačnije mesečevih mena. Prvi zadatk koji deca treba da urade je da nacrtaju pun mesec, mlad mesec i jednu četvrt da bi uvideli da to i nije tako jednostavno. Pomoću snimka mesečevih mena tokom čitave 2017. godine naučili su termine za izgled mesečevih mena a na modelu loptice koja predstavlja mesec želimo da sve to i demonstriramo i utvrdimo naučeno. Upravo zbog toga smo podelili četvrtake u 6 grupa, sa svakom grupom radi po jedna učenica 8. razreda jer je neophodno da svaki učenik sve jasno vidi i isproba. Tema je relativno zahtevna, vezana je sa geografijom V razreda,sa fizikom VI razreda-relativnost kretanja, kako se nešto vidi sa Zemlje, kako se vidi iz Svemira, što zahteva neposrednu aktivnost na modelu da bi se razumelo—objasnila je Jelena Radovanović.

Pored crtanja mesečevih mena, snimka i demonstriranja na modelima, četvrtacima je dodatno, od grupe do grupe, prikazan video zapis toka promena mena na mesecu . Osim toga, pomoću crteža, objašnjeno je i kao se mesečeve mene vide iz svemira, nakon čeka su učenici imali zadatak da nacrtaju i pogled na mesec iz svemira, a svakoj grupi je posebno objašnjen nacrtani prikaz „svemirskog“ pogleda . Pored navedenih rekvizita, zbog boljeg razumevanja teme, mesečeve mene su prikazane i uz pomoć loptice i baterijske lampe. Učenici su brzo usvojili znanje prezentovano kroz kreativnu igru pa su nepogrešivo i sa lakoćom odgovarali na pitanja vezanim za naučeno, koja im je nekoliko puta u toku radionice postavljala Jelena Radovanović pa su joj, ohrabreni prijatnom i neposrednom atmosferom, postavljali dodatna pitanja vezana za temu pomračenja sunca i meseca .Za sam kraj, od nastavnice su dobili informaciju da će na proleće u gradu biti postavljen teleskop pa će moći da posmatraju i druge planete.

Mirjana Milićević