Umetnost

Novo u domenu umetničke keramike iz Zlakuse na izložbi u Gradskoj galeriji Užice

Posted: 28. novembra 2017. u 12:35   /   by   /   comments (0)

Izložba radova nastalih na 22. Međunarodnoj koloniji umetničke keramike „Zlakusa 2017“ otvorena je u Gradskoj galeriji Užice 27. novembra.

Radovi ovogodišnjeg saziva kolonije, stvaralaštvo 13 umetnika sa tri kontinenta, ukrštanjem kulture Turske, Egipta, Tunisa, Grčke, Španije, Hrvatske i Srbije, predstavljeni na izložbi u Gradskoj galeriji Užice, pokazali su, još jednom, da razmena iskustava i znanja kroz zajednički rad neizbežno rezultira u nečem novom. Ovog puta, u pitanju su radovi svedenijih formi, sa dosta simbolizma iz različitih tradicija, u jednom kompaktnom narativu ograničenom ne samo mogućnostima koje pruža način izrade keramičkih predmeta na „zlakuški način“ već i idejom umetnika o, reklo bi se,  smirenosti u ovom ludom tempu života. Praktičnost  i pragmatičnost koja prati modernu tekovinu minimalizma u savremenoj umetnosti dala je ovogodišnjoj izložbi obeležje i potvrdu da tradicija može nadrasti, pretpostavlja se u pomenu reči, konzervativni i permanentno uštogljeni ciklus jednog te istog, diskretnim uvođenjem u preovlađujućeg u umetnosti, a sve to  isfiltrirano visokim kriterijumima . Bez preteranog eksperimentisanja, ali uz veliku dozu inovativnosti koja nije samo rezultat međusobnog uticaja umetnika iz različitih zemalja, ovogodišnja izložba je donela korak više u domenu umetničke keramika na nivou koji prevazilazi domaće okvire.

-Ove godine imali smo zaista različite umetničke predispozicije, odnosno kulture koje su kroz učesnike kolonije, smatram donele dosta dobre rezultate- rekla je osnivač i rukovodilac projekta „Keramika Zlakusa“, akademski umetnik, Sofija Bunadžić. Sofija je dodala da je „svaka kolonija do sada dala drugačiji rezultat , različite radove“ i da „to zavisi od učesnika koji dolaze: njihovog umetničkog izraza, pristupa keramici, pretežnog interesovanja u ovoj oblasti: da li se radi o dekorativnoj ili upotrebnoj keramici, načina života, uslova rada u njihovim zemljama…, a da se sve to uobliči kada počnu da rade sa onim, i na način na koji se radi u Zlakusi“.

-Prilagođavanje materijalu koji je karakterističan za Zlakusu, rad na grnačrskom točku, potom postupak pečenja na otvorenoj vatri svakako su parametri koji opredeljuju ideju umetnika, i taj praktičan momenat je nešto što ih usmerava ka određenim tačkama u traženju toga šta će uraditi. Pri tome, bitna je i njihova međosobna komunikacija, tako da se dešava i da ti prvi razgovori o umetnosti, keramici i načinu rada, stvore uslove da neka tema bude preovlađujuća. Ove godine smo, na primer imali profesora sa akademije u Turskoj koji je radio sa bojama, a svoje apstaktne, trodimenzionalne slikarske intervencije na keramici su nešto novo i nešto što se izdvaja na ovoj izložbi. Imali smo i ranije intervencija bojom, ali ovaj, dosta uspešan rad, jeste nešto što je svima nama donelo novo iskustvo i dodatni motiv daljem radu. Ta razmena iskustava i znanja je nešto što je dragoceno za svako okupljanje, a to u stvari, pored radova, predstavlja i doprinos kolonije području umetničke keramike- rekla je Bunadržićeva.

-Kad sam kretala u ovaj rad, u obnavljanje starog zanata prilagodivši ga umetnosti, nisam očekivala da će se sve ovako odvijati: da će Zlakusa, tehnika i ono što sam zamislila kao koloniju, dostići ovako visoku ocenu među keramičarima, napraviti ovakve učinke, što se tiče radova, i zahtevati ovoliko angažovanja. Razumevanje meštana, Grada, i Ministarstva kulture koji podržavaju koloniju, brojnih prijatelja i sponzora doprineli su, isto kao i interesovanje umetnika i javnosti, njenom razvoju svih ovih godina- izjavila je Sofija na otvaranju izložbe.

Izložbu je otvori Član Gradskog veća, Vidoje Drndarević naglasivši da „značaj kolonije odavno prevazilazi i granice države, a  Zlakusa, tokom njenog trajanje postaje centar umetničke keramike u međunarodnim okvirima“, i još jednom istakavši značaj koji su umetnici dali u očuvanju tradicije prilagodivši zlakuški način izrade upotrebnih predmeta svojim idejama.

Otvaranju izložbe je prisustvovao i Milun Savić, grnčar iz Zlakuse koji godinama unazad svoj dom otvara umetnicima iz sveta, ali i veštinom pečenja na otvorenoj vatri doprinosi radu kolonije.

Izložba u Gradskoj galeriji Užice biće otvorena naredne dve nedelje.

M.Nikolić

 

 

 

 

ali uz moderni  i umereni minimalizam u obliku, provlači se ideja praktičnosti