Press

Novi Sad je „Evropska prestonica kulture“ za 2021. godinu

Posted: 13. oktobra 2016. u 22:56   /   by   /   comments (0)

Odlukom koja je upravo doneta u Briselu, Novi Sad je postao „Evropska prestonica kulture“ za 2021. godinu.

Novosadski tim svojim projektom ostavio je za sobom Herceg Novi. Ova dva grada nadmetala su se do samog finala, a uz Novi Sad prestonica kulture 2021. godine biće Temišvar, kao i jedan grad iz Grčke koji će biti proglašen u novembru.

„Programski koncept projekta Novi Sad 2021 sastoji se iz četiri oblasti pod zajedničkim nazivom ‘Za nove mostove’. Osvajanjem prestižne titule za Evropsku prestonicu kulture izgradićemo nove mostove, i bukvalno, ali i u vidu standarda, metoda, principa, ali pre svega vrednosti koje ćemo podeliti sa svim žiteljima Evrope“, izjavio jeNemanja Milenković, predsednik Upravnog odbora Egzit fondacije, kojoj je Novi Sad poverio proces kandidature.

„Titula Evropske prestonice kulture ima ogroman značaj za promociju i brendiranje grada, potpuno transformišući grad ne samo u kulturnom aspektu, već i u društveno-ekonomskom smislu. Gradovi – pobednici u prošlosti su na svaki evro uložen u kulturu imali višestruki povraćaj novca, koji je iznosio i do osmostruko uvećan priliv novca u odnosu na uloženo“, navodi Milenković.

Projekat Evropska prestonica kulture (EPK) je najvažniji kulturni evropski projekat. Započet je 1985. godine na inicijativu Meline Merkuri i Žaka Langa, tadašnjih ministara za kulturu Grčke i Francuske.

Do danas, više od 50 gradova širom Evrope nosilo je ovu titulu. U našem regionu 2020. godine hrvatska Rijeka biće prestonica kulture, dok će godinu dana ranije tu titulu poneti bugarski Plovdiv.