Vesti

Novi muzej na otvorenom u Užicu: izgradnja replike neolitskog naselja u Staparskoj banji

Posted: 3. januara 2019. u 09:31   /   by   /   comments (0)

Grad Užice je u partnerstvu sa Gradom Tuzlom dobio oko 600.000 evra od Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji za sprovođenje projekta „Novi život neolitskog nasleđa u prepoznatim područjima od posebnog značaja –NEOLIFE“. Ovaj projekat će se finansirati iz Programa prekogranične saradnje Srbija – BiH i planirano je da traje 18 meseci.

”Uspeli smo da obezbedimo zaista veliki iznos sredstava za razvoj lokacije Staparska banja. Evropska Unija je prepoznala ovaj projekat i podržala izgradnju replike neolitskog naselјa ”Staparska gradina” na lokalitetu Staparska banja. Realizacijom ovog projekta otvara se potpuno nova dimenzija celog tog poteza jer dobijamo sadržaj od nacionalnog značaja” , istakao je zamenik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić.

Ovim projektom pored izgradnje replike neolitskog naselјa koja uklјučuje sojenice, zemunice, neolitske peći, neolitsku kuhinju i radioničarski prostor nabaviće se i oprema za stalnu muzejsku postavku i uspostaviće se održiv sistem funkcionisanja naselјa.

Staparska gradina je arheološko nalazište koje se nalazi se iznad klanca reke Đetinje, u ataru sela Stapari, na 11 kilometara zapadno od Užica.

Naselјe u Staparima lokalizovano je na gradinskom uzvišenju sa nadmorskom visinom od 666 metara, neposredno iznad tunela i stare železničke pruge uskog koloseka, koja je Užice povezivala sa Sarajevom. Taj u osnovi dosta strm breg, poznat kao Velika gradina, na svojoj severozapadnoj strani gradi manji plato odakle se postepeno spušta prema svojoj jugoistočnoj strani.

Obimna istraživanja sa više blok sondi, izvršena u periodu između 1956. i 1958. godine, pokazala su da se radi o naselјu dubokih i dobro sačuvanih slojeva i spada u jedno od najznačajnijih gradinskih naselјa u zapadnoj Srbiji. Stratigrafija sloja dubine 3,5 metra pokazuje tri horizonta stanovanja: najniži i najstariji sloj odgovara neolitu, srednji sloj odgovara vinčansko-pločničkoj fazi i treći iz perioda bronzanog doba. U toku istraživanja u slojevima naselјa otkriveni su masivni ostaci nadzemnih stambenih objekata i dosta dobro očuvani elementi tri kuće, a u najdublјem najstarijem sloju i zemunične jame. Značajno je istaći da je u naselјu pronađen relativno veliki depo žitarica, u kome dominira pšenica koja vodi poreklo iz agri-kulturnih vrsta prednje Azije.

Naselјe u Staparima najverovatnije je nastalo u punom razvoju neolitske epohe i egzistiralo sve do bronzanog doba. Eksponati nađeni na ovom lokalitetu nalaze se u Narodnom muzeju u Užicu.

M.N. / Izvor: Grad Užice