Sport

Nove nade Karate kluba „Uniline“ iz Sevojna

Posted: 13. juna 2017. u 16:04   /   by   /   comments (0)

U ponedeljak 12. juna, u TV-sali OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, polaznici Karate kluba „Uniline“ iz Sevojna, polagali su za žuti, oranž  i zeleni  pojas. Mladim karatistima je polaganja značilo još samo jedan korak napred, obzirom da iza sebe već imaju mnogobrojne medalje osvojene na skoro svim takmičenjima u ovoj godini. Tri najmlađa polaznika, od kojih jedan ima samo 4 godine, polagali su u petak 9. juna, zbog odlaska na letovanje. Kalina Glavonjić, Nina Skoković i Mihailo Filipović, uspešno su položili i dobili diplome za žuti pojas.

Njihov drugar, Dušan Tokmaković, je u ponedeljak prvi pokazao svoje umeće, dobio diplomu za žuti pojas i presrećan otrčao na rođendan. Diplome za oranž pojas su dobili  Dunja Bugarinović, Tamara Mikulić i Filip Marić, a za zeleni pojas su uspešno položili Nina Bosiljčić, Sofija Hadžić, Ognjen Šimšić, Uroš Stevanović, Đorđe Janjić i Bogdan Petrović. Pored roditelja, podršku na polaganju su im pružili i drugi karatisti iz kluba.

Diplome je dodelio Miloš Ćosović, karate majstor – crni pojas 3. dan, trener u klubu, svetski karate sudija i predsednik kluba „Uniline“, ne propuštajući priliku da mladim karatistima uputi još nekoliko lekcija. Sa osmehom, odlučno i iskreno, svakom detetu se pojedinačno obratio  izneo mišljenje o napredku svakog od njih, dok su  poređani u liniju čekali uručenje zasluženih diploma. Pri tome je istakao sve koji su brzo napredovali i posle samo nekoliko treninga uspešno savladali kate, ne skrivajući zadovoljstvo napredkom mališana. Kroz definisanje rada, Miloš Ćosović je nekolicini uputio i blagu kritiku, koja se završila rečima ohrabrenja i smernica za budući rad, pokazujući izuzetno poznavanje potencijala i mogućnosti svakog od polaznika.

Posvećenost radu sa decom, iskustvo i znanje trenera Miloša Ćosovića i njegovog sina Željka koji je nosilac crnog pojasa 1. dan i viši trener u klubu, rezultirali su brojnim nagradama osvojenim u protekla tri meseca. Samo od marta ove godine, mladi karatisti su bili više nego uspešni u ekipnim katama i borbama na raznim takmičenjima, na kojima su redovno osvajali zlatne medalje : memorijalni turnir “Kup mladosti Zoran Petrović“ u Čačku, Prvenstvo uže Srbije za poletarce, pionire i nade u Čačku,  “Kup Mladosti 2017“ u Pančevu,  Internacionalni turnir “Zlatni pojas“ u Čačku,  Prvenstvo Srbije za poletarce, pionire i nade u Mladenovcu, a na turniru „Trofej Gornji Milanovac 2017“ osvojili su 8 medalja. U pojedinačnim uspesima izdvaja se Marko Pečeničić koji je, nakon osvajanja zlatne medalje na državnom prvenstvu,  učestvovao na dečijoj Balkanijadi i kao član reprezentacije Srbije za uzrast poletaraca, pionira i nada takmičio se u  Istanbulu . Na turniru „Trofej Gornji Milanovac 2017“, na zahtev organizatora, Strahinja Poledica je, posle osvojene zlatne medalje, imao i revijalni meč na kome je opravdao osvojeno prvo mesto.

Klub trenutno broji oko 35 članova, različitog uzrasta, uglavnom iz Sevojna, uz izuzetak Strahinje Poledice, koji je iz Ivanjice i uči Medicinsku školu u Užicu. Treninzi se održavaju 3-4 puta sedmično  u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu, dok se dodatni treninzi odvijaju u rekreativnoj sali van škole, koja je opremljena neophodnim rekvizitima za ovaj sport, u prizemlju porodične kuće trenera Ćosovića. Za bavljenje karateom, starosna granica je nevažna i nikada nije kasno za početak bavljenja ovim sportom, pa makar i rekreativno.

Karate je i olimpijski sport a pored pored ritmičke gimnastike i plivanja, spada u bazične sportove. Sa treninzima se može početi već u uzrastu od 4-5 godina, čime se stvara osnova za bavljenje bilo kojim drugim sportom. Iako se ovaj sport naziva borbenim, tehnika kata je tehnika borbe sa zamišljenim protivnikom a u samoj borbi na takmičenjima, svaki fizički kontakt sa protivnikom se strogo kažnjava. Svaki udarac mora biti kontrolisan a takmičari nose zaštitnu opremu iz predostrožnosti. Prema rečima trenera Ćosovića, to je na prvom mestu sport koji razvija okretnost, snagu, razmišljanje, samopouzdanje, disciplinu, istrajnost i upornost, kroz trening se koriste i levi i desni ekstremiteti, pa nije ni čudo što u klubu trenira i veliki broj devojčica. Pored toga, deca koja treniraju su odlični učenici i nisu skloni ekscesima, što je jedini uslov da budu članovi kluba.

Mirjana Milićević