Press

Nova Varoš: Spomenik ratnicima 1912-1918- do 1. novembra

Posted: 2. februara 2018. u 00:28   /   by   /   comments (0)

Rad akademskog slikara Borivoja Jovanovića u slavu i čast 1.200 palih junaka u ratovima 1912-1918. godine- beleg na Trgu vojvode Petra Bojovića biće podignut do 1. novembra.

– Tender za izgradnju spomenika ratnicima 1912-1918. godine na Trgu vojvode Petra Bojovića biće rapisan u petak, 2. februara.

Ovu vest je  u utorak uveče, na godišnjoj i izbornoj Skupštini Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine, saopštio Radosav Vasilјević, presednik Opštine i predsednik Odbora za podizanje spomenika. dodajući da teku i pripreme za ostale aktivnosti kojima će se obeležiti dva jubileja: 100-godišnjica oslobođenja Srbije u Velikom ratu  i 160 godina od rođenja vojvode  Petra Bojovića.

Podsećajući da se konačno realizuje inicijativa Udruženja i  podiže dostojno obeležje  u slavu i čast 1.200  ratnika ove opštine, koji su ostavili živote na bojištima,  Vasilјević je rekao:

– Nemamo pravo na zaborav! Ne smemo zaboraviti istoriju i pretke. Treba da se stidimo ako ne možemo izgraditi spomenik junacima.Konačno je, 20 godina posle podizanja spomenika Bojoviću, na red došla i ova obaveza i odavanje počasti ratnicima, bez kojih naš slavni zemlјak ne bi bio vojvoda.U opštinskom budžetu je  obezbeđeno 1,4 milona dinara za spomenik i  oduživanje duga precima realizuje se u okviru projekta uređenja Trga. Taj posao  košta 48 miliona dinara, od čega će Ministarstvo privrede Srbije izdvojiti 20 miliona dinara.

Odbor za podizanje spomenika je, prema rečima Vasilјevića,  prihvatio idejno rešenje akademskog slikara Borivoja Jovanovića iz Užica, inače Novovarošanina, svojevremeno profesora u Gimnaziji.  Spomenik je od prohroma, što je neobično za naše prilike ( više pojedinosti o izgledu i porukama belega u narednom prilogu na portalu Zlatarinfo).

– Spomenik će biti otkriven na Dan opštine, 1. novembra i to  može biti centralna manifestacija obeležavanja veka pobede u Prvom svetskom ratu u zapadnoj Srbiji. Nadam se da ćemo do tada imati najlepši trg – rekao je Vasilјević,

Članovi Udruženja su istakli da su ratnici herojstvom zaslužili mnogo više i da treba  nastaviti i ispravlјanje  ostalih nepravdi.To se odnosi, pre svega,  na aktivnosti ustanova zaduženih za brigu o kulturno-istorijskom nasleđu.

–  U pre pet godina otvorenom Zavičajnom muzeju, odelјenju užičkog Narodnog muzeja u jednoj od najstarijih i najlepših starih zgrada u Novoj Varoši, nedostaju postavke o događajima iz 20. veka. Godinama tražimo da se nastavi  obećano proširenje i da grad, pre svega, pošto je to sad prilika, dobije   izložbu o Velikom ratu i eksponate  koji će podsećati pokolenja i svedočiti  o životu i delu vojvode  Petra Bojovića. Tamo, međutim ima samo jedan pano, na kome je jedna slika slavnog zemlјaka i umesto podatka da je Karađorđeva zvezda krasila grudi 16 ratnika ove opštine  – piše da ih je bilo četiri, od kojih jedan, čak, nije Novovarošanin – podsetili su predstavnici Udruženja i dodali:

– Treba  imati u vidu činjenice da  netragom nestaju svedočanstva o Velikom ratu, da to blago, zbog nemara, nije prikuplјano. S druge strane, spomen-soba Bojoviću je  golem zalogaj jer se uveliko zakasnilo, eksponati su retki i uglavnom u čačanskom Muzeju i privatnim zbrirkama, pa se  može računati na replike, po neku kopiju.. I pored svega, moramo da  istrajemo i u zahtevima   da se o radu, kadrovskom jačanju i sudbini Zavičajnog muzeja – konačno polažu računi narodu i odbornicima SO. Ovo je izuzetno važna ustanova  za istoriju, ali i kulturnu i turističku prezentaciju kraja.

Članovi Udruženja založili su da se u narednom periodu posebna pažnja  pokloni  kamenoj knjizi predaka  i da, pored onoga što bi trebalo da bude državna i opštinska briga –  članovi Udruženja daju doprinos  uređenju i  zaštiti grobova i  groblјa u kojima su sahranjeni ratnici. Svako od članova, kako je rečeno,  u svojim sredinama  treba da  ukaže na tu obavezu, podseti komšije, potomke i rodbinu,  ali i članove saveta  mesnih zajednica  – da su belezi podignuti u slavu i čast ratnika, u većini slučajeva, u lošem stanju.

Među klјučnim zadacima su i napori da se  podstiču i stvaraju uslovi za  štampanje   dela  autora koji otkrivaju tragove prošlosti i svedočanstva o baštini, onih koji  osvetlјavaju  istorijski doprinos naših zaboravlјenih predaka.

Milan Bjelić predsednik udruženja  

Skupština Udruženja potomaka ratnika izabrala je Odbor od 11 članova: Milan Bjelić (predsednik), Radiša Filipović (zamenik predsednika), Mićo Čakarević (sekretar), Dobrica Bojović (blagajnik), Milan Knežević,  Dragolјub Gagričić, Radivoje Bujišić, Predrag Korunović, Miodrag Živković,  Radovan Vranešević i Mire Šaponjić.

Izostanci i ostavke 

Članovi Udruženja zatražili su od Skupštine opštine, koja je u dva navrata poslednjih godina birala Odbor za podizanje spomenika, da popuni njegov sastav. Nekoliko članova ne dolazi na sednice ili su podneli ostavke, pa su trenutno   u Odboru Radosav Vasilјević, Milan Bjelić,  Radiša Filipović,  Boban Vasilјević,  Rada Stojanović, Radivoje Bujišić i Milan Knežević.

http://zlatarinfo.rs/vest/3136/spomenik-junacima-otadzbine