Društvo

Nova turistička ponuda Užica: vidikovac Veliko Zabučje i zip lajn na Starom gradu

Posted: 18. maja 2018. u 01:16   /   by   /   comments (0)

Užice je izgradnjom vidikovca  Veliko Zabučje, dobilo još jedan element u svojoj turističkoj ponudi, a u planu je da se ona obogati do kraja ove godine izgradnjom Zip lajna od Starog grada do Čitakove stene- rezime je predstavljanja završetka najvećeg dela radova na vidikovcu na Zabučju. Kompletiranje ovog  užičkog turističkog resursa, po rečima gradonačelnika, Tihomira Petkovića biće dovršeno izgradnjom dodatnih zaštitnih ograda,  turističke signalizacije i uređenjem pristupnih saobraćajnica.

Za adaptaciju prostora u panoramski vidikovac sa koga se, po rečima gradonačelnika Užice, „dobilo mesto odakle se može videti najlepša panorama grada i koga svakodnevno posećuje sve veći broj ljudi“ utrošeno je  1.283.400 dinara od čega je  Ministarstvo  trgovine, turizma i saobraćaja kroz projekat  Turističke organizacije regije Zapadna Srbije izdvojilo 900.000 dinara, a Grad Užice 383.400 dinara. Projekat „Unapređenje postojećih i izgradnja novih vidikovaca u turističkoj regiji Zapadna Srbija“ obuhvatio je uređenje i izgradnju 15 vidikovaca u regiji Zapadne Srbije, među kojima i ovaj na Velikom Zabučju čija je izgadnja počela 2016. godine postavljanjem panoramskog dvogleda vrednosti 372.000 dinara za koji je resorno ministarstvo izdvojilo sredstva.

Za plac veličine 2 hektara  na kome je izgrađen vidikovac, a kako je zahtevao vlasnik zemljišta, grad Užice je izdvojio 9.600 evra- rekao je Petković.

-Ovim smo dobili jedno prelepo mesto koje je sve više posećeno od strane turista i lokalnog stanovništva- izjavio je gradonačelnik Užica.

Želje gradskog rukovdstva je da se izgradnjom ovog vidikovca animira i neko od privatnih preduzetnika za izgradnju ugostiteljskog objekta na ovom mestu, a namere su da grad u budućnosti stavi akcenat na dalji razvoj turizma, i da „ne bude samo usputna stanica turista na putu za Zlatibor, već mesto koje će turisti posećivati s namerom da konzumiraju široku paletu turističe ponude. U buduću turističku ponudu, zajedno sa planiranim aktiviranjem kulturnog turizma, spada i izgadnja zip lajna na Starom gradu.

Po rečima direktora TO regije Zapadna Srbija, Miroslava Rađena, grad Užice je ove godine po osnovu projekta Unapređenje turističke infrastrukture za aktivni odmor, od Ministarstva turizma dobio 3 miliona dinara za realizaciju projekta izgradnje zip lajna između Čitakove stene i Starog grada koji će početi sa realizacijom krajem maja.

Član Gradskog veća za turizam, Maja Vermezović, kao turistički potencijal Užica navela je i oblast seoskog turizma:

-Grad Užice predstavlјa primer dobre prakse, sa oko 54 registrovana seoska domaćinstva koja imaju smeštajne kapacitete i sve je veći broj posetioca ne samo iz Srbije već i iz inostranstva koristi ovu vrstu smeštaja- navela je Vermezovićka.

M.N.