Najava, Umetnost

„Neprestano i bez cilja“ Miodraga Manojlovića u galeriji „Reflektor“

Posted: 28. avgusta 2018. u 11:52   /   by   /   comments (0)

Izložba radova autora Miodraga Manojlovića obuhvaćenih naslovom “Neprestano i bez cilja” biće otvorena u galeriji “Reflektor” u staroj kasarni u Krčagovu u petak 31. avgusta u 20 časova.

Izložba pod radnim nazivom “Neprestano i bez cilja” obuhvata selekciju radova nastajalih u periodu od 2011. do 2017. godine. Radovi su medijski raznovrsni (crteži, animacije, objekti).Animacije pokušavaju sažeti ljudsko iskustvo u kratke vizuelne forme u kojima vrijeme i proces trajanja naglašavaju neprestanu promjenu svega što jest. Animacije jesu narativne, dok trenutak promjene iz jednog stanja u drugo ne postane začudan. Nastale su kombinovanjem direktnog animiranja crteža na papiru i crtežima koji su nastajali zasebno, pa su na kraju spajani u jasnu vizuelnu animiranu cjelinu. Zvuk doprinosi začudnosti zgusnutih trenutaka. 

Crteži u blokovima za crtanje, nastajali su veoma spontano, više kao igra u kojoj se likovi pojavljuju u brojnim situacijama ili se prepliću sa geometrijskim elementima, u određenom prostoru ili van njega, nestaju i ponovo se pojavljuju. Likovi su stidljivi, zamišljeni, obučeni jednostavno, pomalo nespretni, djeluju otuđeni, nešto očekuju ili čak kriju. Elementi crteža su građeni od jednostavnih oblika; u njima se prepliću, čineći struktutu crteža gušćom, istovremeno i razigranom. 

Objekti u prostoru su zapravo crteži u trodimenzionalnom obliku. Njihova prostorna pozicija jeste tiha i nenametljiva. Iako sa elementima skulpturalnosti, ti objekti su više kolaži ili asamblaži. 

Animacije, crteži i objekti, dopunjuju se i povezuju postavkom u prostoru. Crteži se pojavljuju u animacijama; skice za objekte, raspoređene u prostoru nalaze se u blokovima za crtanje; zvukovi iz jednog videa se na trenutak pojavljuju u drugom; detalji sa crteža su na ekranu u krupnom planu; frejmovi iz videa postavljeni na zidu počinju da čine zasebnu cjelinu…i tako u krug, kroz cijelu izložbu i radove možemo pratiti i povezivati elemente koje uočavamo, čujemo ili nam se samo naziru kroz segmente ili asocijacije.

Fenomeni kao što su nestajanje, pojavljivanje, zapažanje… mogu se pojaviti u radovima koji sugerišu neprestanu promjenu kao odliku vremenskih i prostornih procesa u kojima su zbijena ljudska iskustva.

Biografija autora:

Miodrag Manojlović je umjetnik iz Bosne i Hercegovine. Rođen je 1979. godine u Mrkonjić Gradu. Diplomirao je 2004. na odsjeku za slikarstvo banjalučke Akademije umjetnosti, a magistirirao je 2007. scenski dizajn na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Jedan je od osnivača umjetničke grupe – centra za vizuelnu komunikaciju „Protok“, koja je počela sa radom 2005. godine. Radi na Univerzitetu za poslovne studije u Banja Luci. Manojlovićeva karijera obeležena je velikim brojem samostalnih i grupnih izložbi, a radovi se mogu naći i u brojnim kolekcijama.

M.N./ Izvor: UVUU, foto: YouTube