Društvo

Nedelja istraživača u Užicu: Teme od nauke do zaštite kulturnog nasleđa

Posted: 25. septembra 2018. u 00:04   /   by   /   comments (0)

„Istražuj kroz noć, u znanju je moć!“ slogan je ovogodišnje Evropske noći istraživača koja će se održati 28. septembra u dvadeset sedam zemalja,uključujući i Srbiju, a među gradovima koji če se svojim aktivnostima pridružiti ovoj manifestaciji je i Užice.  Organizator Evropske noći istraživača u Srbiji, trinaeste po redu, je Centar za promociju nauke,  a programe realizuje kroz aktivnosti Mreže regionalnih centara i centara za stručno usavršavanje , konkretno u Užicu je to Regionalni centar za profesionalno usavršavanje zaposlenih u obrazovanju / RCU/.

Najavljujući ovaj naučni događaj čija su ciljna grupa i učenici osnovnih i srednjih škola, studenti, nastavnici i profesori, stručna i najšira javnost, Milena Vićević, direktor RCU Užice, naglasila je da „Naučni klub Užice ovom prilikom organizuje niz dešavanja vezanih za temu nauke još od 24. do „velikog finala“ tokom večeri 28. septembra.“

-U Naučnom klubu u Užicu u toku ove nedelje biće postavljeni punktovi nauke, a fokus neće biti nauka već promovisanje vrednosti kulturne baštine i kulturnog nasleđa. Vrednost ovog projekta je 75 hiljada dinara, ne računajući pripremnu fazu, a finansira ga Centar za promociju nauke- rekla je direktorka RCU , i dodala:

-S obzirom na temu naši strateški partneri su Gradski kulturni centar Užice i Istorijski arhiv Užice,  i Društvo istoričara Užica, pa smo u pripremnoj fazi napravili dogovor sa njima da se deo aktivnosti koje će se realizovati u okviru Evropske noći istraživača „izmeste“ iz Naučnog kluba u ove dve institucije kulture. Stoga će se programi , istovremeni sa onim u Naučnom klubu, dešavati i u Gkc Užice u četvrtak , 27. septembra, i Istorijskom arhivu, 28. septembra gde će se i odvijati centralna manifestacija Noći istraživača od 17. do 22. časa.

Milena Vićević je rekla da RCU Užice ima nameru da ova manifestacija bude tradicionalna a da bi se to ostvarilo uložili su trud da animiraju škole na kojima je da kroz svoj vaspitno pedagoški red uključe što više učenika i u realizaciju programa, ali i kao publiku na predstojećim događajima. Na programe Noći istraživača mogu doći ne samo učenici iz škola koje su nosioci radionica u Naučnom klubu, već i svi zainteresovani: grupe i pojedinici.

O programu Noći istraživača govorila je bibliotekar RCU, Ivana Jovanović:

-Evropska noć istraživača počinje radionicom „Elektricitet i magnetizam“ koju je osmislila profesor fizike Jelena Radovanović i to u ponedeljak 24. septembra u Naučnom klubu, a nastalje se sturadan radionicom mr fizike Miroslava Filipovića „Najveći poznati prost broj i kako ga naći“, takođe u Naučnom klubu, sa početkom  do 19 časova.  Dušica Mijailović, proferom informatike i računarstva realizovaće radionicu „ Da li je internet dobar za istraživanje“ u sredu 26. septembra od 18 časova, a nastaviti sat kasnije u istom smeru temom „Internet stvari- budućnost ili sadašnjost“. Zadnja radionica tog dana, od 20 časova nosi naziv „Upoznajte Sofiju i razmislite o budućnosti filantropije“- rekla je Ivana o temama za prvu polovinu nedelje, i nastavila:

-Prezentacija „Turistički dan u Užicu“ biće održana u Naučnom klubu u četvrtak od 19 časova, a autor je Neđo Valjarević, profesor geografije, dok će istog dana, ali od 17 časova u Gkc, Vesna Lučić, profesor istorije održati predavanje na temu „Kulturno istorijske znamenitosti u Užicu i okolini“, a tim povodom na istu temu biće otvorena i izložba fotografija  i dokumenata.Veče u Gkc toga dana upotpuniće i projekcije filmova koje je realizovalo Društvo istoričara Užica „Znameniti Užičani krajem 19. i početkom 20. veka“ kao i filmova „Spomenici govore-(ne)zaboravljeni Užičani u Prvom svetskom ratu“. Na kraju večernjeg programa , Snežana Nedeljković je pripremila i igrokaz „Stari grad kroz vekove“. Završnica Evropske noći istraživača biće realizovana i u Naučnom klubu gde će od 19 časova početi dve jednočasovne radionice iz biologije, autora, profesorke Dušice Ristović: „Napravimo belance“ i  „Fotosinteza uživo“ i u Istorijskom arhivu Užice. Dokumentarni film  o izmeštanju spomenika Josipa Broza Tita biće emitovan svakih sat vremena od 17 do 22 časa, a Istorijski arhiv Užica biće domaćin i  predavanja: Prikaz matičnih knjiga iz XIX veka sa osvrtom na postupak njihove restauracije i konzervacije  i  predstavljanje izdanja ove institucija sa akcentom na Dnevničke zapise iz Prvog svetskog rata.

Ulaz na sve programe je slobodan.

M. Nikolić