Najava, Umetnost

„Narodni poslanik“, predstava užičkog pozorišta u KC Požega: 6. decembar

Posted: 5. decembra 2017. u 00:48   /   by   /   comments (0)

Predstava u produkciji i izvođenju Narodnog pozorišta Užice, „Narodni poslanik“ Branislava Nušića u režiji Slavenka Saletovića gostuje u Kulturnom centru Požega u sredu, 2. decembra.

„Teško je pred vaše gledanje „Narodnog poslanika“, Branislava Nušića u izvodjenju ansambla Narodnog pozorišta Užice, odoleti obećanju da ćete videti dobru predstavu.
O punom pogotku stavlјanja na repertoar dramskog teksta najbolјeg srpskog komediografa ne bi trebalo da se troše reči.

Ponovo isticati toliko važnu potrebu da se gledalac, bar za kratko vreme otrgne od turobne i depresivne stvarnosti i ozari smehom koji vodi ka komedijskoj katarzi radosti igre, takodje da je deplasirano. Možda bi trebalo samo podvući anticipatorsko, dubinski lojevito i vizionarsko Nušićevo poznavanje našeg mentaliteta, karakternih osobina i iz toga sledujućih odnosa. Ostrašćeni, ambiciozni i beskrupulozni u našim surovo ozbilјnim nastojanjima da prigrabimo vlast, moć, bogatstvo i dominaciju nad drugim lјudima, bili smo smešni i nedorasli i 1883.godine kada je poštovani Ben Akiba napisao „Narodnog poslanika“, surovo smo smešni i danas, a smeh nas čeka i u budućnosti…
U teatarskim kućama koje dobro promišlјaju repertoarske poteze, takozvani „grndiozni“ likovi iz dramske literature se stavlјaju na repertoar samo ako u dotičnom pozorištu postoji akter koji moye da se izbori sa gabaritom i složenošću fabuloznog lika.
U jednačini Narodnog pozorišta Užice nema nepoznanica. “ / Narodno pozorište Užice“

Predstava u KC Požega počinje u 20 časova.

M.N.