Plus

Najveća javna biblioteka u Srbiji: novo zdanje biblioteke u Čačku

Posted: 26. marta 2019. u 22:27   /   by   /   comments (0)

 U Čačku je  svečano otvorena nova zgrada biblioteke “Vladislav Petković Dis“.

Ceremoniji otvaranja nove zgrade biblioteke, 26. marta,  prisustvovao je i ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije Vladan Vukosavljević.

– Želim da pod ovim krovom ono dobro postane još bolje, i da ovaj konfor bude podsticaj za novi zamah čačanskog i sveukupnog srpskog bibliotekarstva. Neka čačanski primer bude impuls i za druge sredine u Srbiji koje još uvek nisu rešile pitanje smeštaja svoje osnovne ustanove kulture, a to su biblioteke – naglasio je Vukosavljević.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović predao je simboličan ključ nove zgrade direktoru Gradske biblioteke Bogdanu Trifunoviću.

Na otvaranju nove zgrade Gradske biblioteke u Čačku govorio je pisac Vladan Matijević, koji je istakao da su “biblioteke mesto za lečenje duše”. Direktor Narodne biblioteke Srbije, Laslo Blašković, uručio je Biblioteci u Čačku, povodom otvaranja nove zgrade, 1.200 novih knjiga poklon Narodne biblioteke Srbije.

Grad Čačak je još 2009. godine kupio ovaj prostor, a na tenderu oglašenom u novembru 2016. posao obnove, dogradnje i nadgradnje objekta dobili su valjevsko preduzeće “Kej“ i beogradska “Tehno Vinča“, koji su konkurisali zajedničkom ponudom. Ugovor je potpisan polovinom aprila 2017. godine.

Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis” matična je biblioteka za Moravički okrug. Najstarija je gradska ustanova kulture u Čačku, a prvo čačansko čitalište osnovano je davne 1848. godine.Izgradnja nove zgrade Biblioteke započela je 2017. godine, a izgradnju je finansirala lokalna samouprava Čačka iz gradskog budžeta sa 145 miliona dinara.

Nova zgrada Gradske biblioteke Čačak predstavlja najmoderniju i najveću zgradu javne biblioteke u Srbiji. Ima tri nivoa iznad i jedan ispod zemlje.

– Danas je važan dan za grad, za sve stanovnike Čačka i okoline, jer po prvi put Gradska biblioteka počinje da radi pod svojim krovom. Ja se u ime sugrađana zahvaljujem generacijama vrednih pregalaca koji su, evo, dosanjali i ovaj naš zajednički san. Čačak je dobio reprezentativnu stanovu kulture, a osim što je ovo najveća javna biblioteka pod jednim krovom u Srbiji, ona za sve nas ima mnogo veće i dublje značenje. U gradu u kom su stasavala izvanredna imena, poput Disa, Branka V. Radičevića, Brane Petrovića, te mnogih naših savremenika i plejade ljudi od pera kojih je mnogo, veoma je važno imati kuću koja će čuvati, izdavati i preporučivati neiscrpno knjižno blago – kazao je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

Biblioteka raspolaže svim postojećim odeljenjima i uslugama, ali će uključiti i mnogo toga novog, poput velike i male sale za programe, galerijski prostor, veliku čitaonicu, odeljenje za mlade, dvorište za programe na otvorenom, kafe-knjižaru, elektronsku čitaonicu, sobu legata, besplatan internet u celoj zgradi.

– U ovom svečanom trenutku ne smemo zaboraviti da moderna arhitektura, nova oprema i veličina prostora samo forma kojoj treba sadržaj da bi postala suština. Jer sada imamo najveću zgradu zgradu javne biblioteke u Srbiji, a verovvatno i šire, ali to samo po sebi nije dovoljno da bi imali i vrhunsku biblioteku. A to nam je cilj. Ne da bismo bili bolji od drugih, već da budemo ustanova koja će omogućiti optimalnu simbiozu tradicionalnih bibliotečkih poslova i novih trendova informacionog doba – poručio je direktor ustanove Bogdan Trifunović.

Nova zgrada Biblioteke ima 3.500 kvadratnih metara površine. U njoj je trenutno smešteno oko 130.000 knjiga i časopisa na približno dva kilometra polica. Ova građa i oprema ukupne težine 100 tona preseljeni su ood 14. januara do 6. februara.

Pozajmno odeljenje Gradske biblioteke “Vladislav Petković Dis“ počeće sa radom u četvrtak 28. marta.

Morava. info, Ozonpress/ foto: Ozonpress