Plus

Najmlađi Čačani u akciji preseljenja knjiga u novu zgradu biblioteke

Posted: 18. januara 2019. u 22:43   /   by   /   comments (0)

Čačak je tokom prethodne godine doživeo ogroman kulturni napredak u vidu izgradnje  nove zgrade biblioteke, i osnivanja profesionalnog pozorišta koje će se, po nekim informacijama, smestiti upravo u ovu novu zgradu. Nova zgrada Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“  narednog meseca počeće da radi punim kapacitetom, a ovom, po Čačak  velikom događaju, prethodi veliki posao preseljenja knjižnog fonda i inventara  iz dosadašnjih prostorija iz zgrade Doma kulture.

U akciju preseljenja knjiga uključili su se i najmlađi Čačani, pa je u četvrtak, 17. januara, organizovana akcija „Budi naša najbolja karika“ u kojoj su učestvovala deca iz predškolskih ustanova koja su, postavljena u „živi lanac“, prenela deo knjižnog fonda iz Dečijeg odeljenja. Nova zgrada biblioteke sagrađena je na mestu nekadašnjeg Doma vojske, od stare lokacije do novog odredišta, knjige je u ovoj akciji prenosilo 250 mališana. Prva knjiga koja je izneta iz stare biblioteke u Domu kulture je zbirka pesama Jovana Jovanovića Zmaja, a poslednja koju su deca preneli je “Mali princ“ Antoana de Senkt Egziperija.

Preseljenje knjižnog fonda se Dečijeg odeljenja sprovodilo se tokom nedelje, a akcija  „Budi naša najbolja karika“ bila je veliko finale. Do sada su u novu zgradu, pored  knjižnog fonda sa Dečijeg odeljenja, preseljeni i naučni i zavičajni fond knjiga, a najveći deo posla: selidba pozajmnog odeljenja za odrasle sa oko 80.000 knjiga tek predstoji.

Nova zgrada čačanske biblioteke obuhvata 3.200 kvadratnih metara, a pod krovom ovog, najvećeg bibliotečkog zdanja u Srbiji, naći će se čitaonica, dečije, pozajmno i naučno odeljenje, dve konferencijske sale i prostor za digitalizovano odeljenje . Čačak se na ovaj građevinski poduhvat odlučio 171 godinu od osnivanja prve biblioteke u ovom gradu.

M.N./ Naslovni foto: morava.info