Sport

Najmasovnija sportska aktivnost za decu u Požegi: „Moj vrtić- moj klub“

Posted: 8. aprila 2019. u 19:53   /   by   /   comments (0)

Marta 2018. godine u Požegi je počeo da se realizuje sportski projekat namenjen deci predškolskog uzrasta, jedinstven takve vrste u Srbiji, a godinu dana kasnije javila se potreba za njegovim unapređenjem što zahteva i dodatna finansijska ulaganja.

Radi se o projektu „Moj vrtić- moj klub“ koji je pokrenuo Dejan Vukotić, trener sa UEFA licencom koji je zaslužan i za osnivanje ženskog fudbalskog kluba Požega koji će kao,  takođe pionirski projekat koji je za vrlo kratko vreme postao jedan od uspešnih primera sportskog angažovanja, po uspesima ovog kluba, ući u noviju istoriju Požege.  Ostaće zapamćen uspeh ŽFK Požega koji je, uz osvojeno prvo mesto u drugoj ligi za žene, upisao i neverovatan fudbalski učinak od 16 odigranih utakmica, 16 pobeda sa 63 postignutih, i  samo četiri primljana gola. Trenutno u ovom klubu trenira 60 devojčica raspoređenih u tri kategorije. Osvrt na uspon ženskog fudbala bio je potreban kao uvod o priču, novi pionirski poduhvat trenera Vukotića u radu sa najmlađom požeškom populacijom na psihofizičkom razvoju kroz sportske aktivnosti što  je suština projekta „Moj vrtić- moj teren“. Ovaj projekat je potpuno  besplatan, a time dostupan svoj deci bez opterećenja po porodični budžet.

„Požeške Amazonke“ – generacija šamionki, ŽFK Požega

Zajedno sa kolegama trenerima,  svi volonterski angažovani, što podrazumeva da ne dobijaju nikakvu novčanu nadoknadu, od protekle godine, Vukotić na terenu FK Sloga radi sa predškolcima na poligonima, specijalno modeliranim za ovaj uzrast, a sa ciljem i većeg uključivanja dece u sportske aktivnosti, akcentujući vežbe za razvoj motoričkih sposobnosti. Podrška za ovakav vid sportske aktivnosti dece stigla je i iz Predškolske ustanove Olga Jovičić Rita koja su u svojim objektima ima preko 800 mališana. Koristeći rekvizite, vlasništvo kluba ŽFK Požega, vrlo skromne i po količini i po svojstvima, pozajmivši ostatak od drugih klubova iz Požege, napravljeno je 15 različitih poligona za vežbe motoričkih sposobnosti. Preko 400 dece odazvalo se na poziv da prvo probaju, a nakon drugo dana, ovoj grupi priključio se još jedan deo najmlađih Požežana, budući da su utisci sa prvih sati vežbanja vrlo brzo postali predmet pohvala  i u vrtiću, i među roditeljima. Tajna masovnog odziva i permanentno velikog broja dece koja dolazi na ove trenge na otvorenom, a tokom zimskih meseci-u Hali sportova, pored dobro osmišljenih poligona i vežbi, jesu i treneri koji uz igru i zabavu deci ne dopustaju da osete da zapravo rade vežbe. Prilikom koncipiranja i poligona i vežbi, na sugesiju Predškolske ustanove Olga Jovičić Rita posebna pažnja je poklonjena segmentu koji se tiče rada sa decom sa invaliditetom, tako da je proces inkluzije dece sa invaliditetom u domenu sportskih aktivnosti ispoštovan od početka rada, i sa posebnom pažnjom.

-Ovim projektom želimo da, na zabavan način, decu podstaknemo na aktivnost  kako bi razvila motoričke sposobnosti koje će kasnije, uz stručan i kontinuiran rad, moći da usavrše. Pod usavršavanjem ne podrazumevamo samo profesionalno bavljenje sportom, već i rekreativno, jer ne mogu svi biti profesionalni sportisti. Zapravo, nama je glavni cilj da se, kroz ovaj način rada, deca  pre svega pravilno razvijaju fizički i mentalno kako bi formirali stabilnu osnovu za  dalji rast i razvoj.  Takođe,  želimo da ih naučimo kako se sarađuje, kako se razvija sportski duh, duh fer pleja, kako se rešavaju konfliktne situacije bez nasilja i kako se poštuje svaki učesnik u sportu- rekao je povodom realizacije  ove najmasovnije sportske aktivnosti u Požegi, Dejan Vukotić, i dodao:

-Treba naglasiti da je „Moj vrtić- moj teren“, jedini projekat ovakve vrste na teritoriji Srbije za koji mi znamo da se uspešno sprovodi, a samim tim je pionirski. Pored same jedinstvenosti smatramo da je jako važna prednost ovog projekta i saradnje u tome što su njim obuhvaćena sva deca, bez obzira na fizičke i mentalne sposobnosti, odnosno: nema selekcije kao što se to podrazumeva prilikom potvrde predispozicija za bavljenje određenim sportom u klubovima . Osim toga, ne propagira se ni jedan sport, čak ni fudbal kao sport kojim se ja bavim, jer je su nam ciljevi, kako sam već rekao, mnogo širi.

Plan je, kako kaže Vukotić, da se u narednom period ovaj projekat razvija, a s tim u vezi, potrebni su savremeniji i opremljeniji poligoni, a to podrazumeva novu rekvizitu. Nada da će se to i desiti u ovom slučaju, pored privrede i pojedinaca, te asocijacija i fondacija, polaže se i u Opštinu Požega za koju, kako kaže, očekuju da ima razumevanja s obzirom na dokazane  višestruke koristi dosadašnjeg zalaganja.

M.Nikolić / Foto: privatna arhiva / Naslovni foto: Shuterstock, ilustracija

 

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.