Društvo

Najbolji PC na svetu dolazi iz Srbije

Posted: 26. avgusta 2018. u 14:17   /   by   /   comments (0)

 Projekat AXE – R osvojio dva prva mesta na prestižnom takmičenju

Za portal Pasaž priredio: Aleksa Pavlović

Pre 9 meseci Nenad, Nemanja i Dušan oformili su „AXE – R“ tim koji je napravio najaktraktivniji računar na svetu, osvojivšičak dve prve nagrade na prestižnom Case Mode World Series 2018 takmičenju. Nagrade koje je „AXE – R“ projekat osvojio su nagrada publike, kao i prvo mesto po oceni stručnog žirija u kategoriji „Strach Build“, čime su momci iz Srbije postali prvaci sveta u PC Moding – u.

Pre mesec dana Nenad, Nemanja i Dušan prijavili su svoj „AXE – R“ projekat i učestvovali na  svetskom prvenstvu u modifikacijama i inovacijama računara i računarskih kućišta pod nazivom Case Mode World Series 2018.

Nesvakidašnji atraktivni heksagoni dizajn, impresivne komponente AI (artificial inteligence) su ono što AXE-R izdvaja i čini ga posebnim u odnosu na sve ostale računare. AXE-R kućište poseduje skup senzora koji u svakom momentu prate sve vitalne parametre računara (vlažnost i temperaturu vazduha).

AXE-R kućište samo brine o komponentama – ukoliko dođe do curenja tečnosti automatski se gasi, ukoliko je temperatura unutar istog neoptimalna poklopac se automatski otvara zarad dodatne provetrenosti. AXE-R  je nemoguće upaliti bez fizičkog ključa, niti otvoriti poklopac „haube“ bez kodiranog i skrivenog RF ključa. Takođe, „hauba“ je pokretna i automatski se otvara/zatvara.

Sve gore navedeno je upravo ono što krasi AXE-R računar i što ga je dovelo do glavnih nagrada.

Prvi put u istoriji CMWS 2018. svetskog takmičenja jedan projekat je osvojio prvo mesto u kategoriji glasanja publike, kao i prvo mesto u apsolutno najtežoj kategoriji „Scrach Build“ koju je ocenjivao stručni žiri.

Ovaj projekat udaljio se od svega konvecinalnog i onog na šta se tržište naviklo – preko rasporeda komponenti pa sve do detalja poput senzora, osvetljenja, vodenog hlađenja… što je prepoznala publika, ali i stručnjaci.

„Na ovaj način pokazali smo da PC kakav svi poznajemo može da se redefiniše. Ali ono što je jako bitno je i da se motivišu mladi ljudi iz celog regiona i da im se pokaže da je sve moguće ukoliko imaš dobru ideju, volju i ambiciju da nešto postigneš. Upravo zbog toga naš tim je pripremio detaljan video serijal sa pregršt epizoda na PCAXE Youtube kanalu, u kojima kroz edukaciju, na zanimljiv način prikazuje razvoj projekta i kako se uz posvećen rad i trud sve može postići.“ – izjavio je AXE-R tim.

 AXE -R tim sačinjavaju:

Nenad Đorđević– SS PC Modding

Nemanja Đorđević – SS PC Modding

Dušan Srbljak – Glavni i odgovorni urednik PCAXE portala