Društvo

Najbolja vina i vinarije u Srbiji za 2017.

Posted: 30. decembra 2017. u 08:01   /   by   /   comments (0)

Najbolje crveno vino Srbije u 2017. godini je kaberne iz Negotina Kremen Kamen 2013 vinarije Matalj, dok je najbolje belo vino Sonata 2016 vinarije Jeremić iz Smedereva. Najbolji roze dolazi s obronaka Fruške gore pod etiketom Roza Nostra 2015 iz vinarije Erdevik, pobednik među penušavim vinima jeTrijumf Rose penušavo 2015 vinarije Aleksandrović, koja je ponela i nagradu za najbolji vinski brend Srbije, a najbolje slatko vino je Tri sunca 2012 Quet, vinarije Fruškogorski vinogradi.

S posebnim interesovanjem iščekivani su rezultati izbora najboljih vina od lokalnih autohtonih sorti Srbije, gde je u kategoriji crvenih pobedilo vino Prokupac 2015 vinarije Doja, a među belim vinima to je Morava 2016 Jelić.

Oskar Maurer

Što se vinarija tiče, za najbolju izabrana je Vinarija Milijan Jelić iz okoline Valjeva, dok je vinarija Lastar proglašena za najbolju mladu vinariju.

Recimo i to da je za vinsku ličnost godine izabran vinar Oskar Maurer, te da je Vinski maraton Srbije, održan u septembru mesecu na Paliću, proglašen zanajbolju vinsku manifestacfiju u državi.

Ovaj i ovakav izbor najboljih vina i vinarija u Srbiji obavio je najpopularniji vinski portal u regionu, vino.rs, u svom tradicionalnom godišnjem izboru, a uz pomoć stručnih saradnika, somelijera i trgovaca vinima iz regiona. U konkurenciji su bila sva vina koja se proizvode na teritoriji Srbije.

Anja Zelić