Umetnost

Nagrađeni najuspešniji u savladavanju nemačkog jezika

Posted: 13. juna 2018. u 10:25   /   by   /   comments (0)

Kolo srpskih sestara nagradilo je sedmoro najboljih učenika VIII razreda OŠ „Kralj Petar II“ koji su položili A2 ispit iz nemačkog jezika. Ovaj put nagrađeni su učenici: Jovana Smiljanić, Đurđija Lojanica, Jovana Urošević, Teodora Cicvarić, Mia Purić, Filip Radović i Ognjen Radović. Poklone je za najuspešnije obezbedio Stanko Stanković-Ćirković, inicijator projekta besplatnog učenja nemačkog jezika u najstarijoj osnovnoj školi u gradu, a sastoje se od rečnika i novčane nagrade od 50 evra za svakog učenika.

-Mislim da je Kolo srpskih sestara ostavilo trag u našem gradu mnogim humanitarnim akcijama i pomoći ugroženima, a da je uvođenje nemačkog jezika u OŠ „Kralj Petar II“ nešto najkapitalnije i najbolje do sada, za našu decu, za napredak, jer samo tako zemlja može da ide napred. Čestitam „Vukovcima“ i želim da vas ima što više, a naročito učenicima koji su pokazali tako lepo znanje iz nemačkog jezika. Želim da vam ovi pokloni koje je omogućio darodavac budu na sreću i na zdravlje i molim vas da zapamtite da ste sa znanjem nekog stranog jezika bogatiji za još jednu ličnost. Prema tome, samo napred, poručila je najuspešnijim učenicima Slobodanka Stanković-Ćirković, predsednica Kola srpskih sestara iz Užica.

Na maloj svečanosti u školi organizovanoj ovim povodom , pročitano je pozdravno pismo inicijatora projekta učenja nemačkog jezika u ovoj školi, Stanka Stankovića Ćirkovića, koje ovom prilikom prenosimo u celosti:

„Dragi moji mladi sugrađani, dragi Užičani,

Sa velikom radošću sam primio vest od Kola srpskih sestara da ste ove godine bili veoma uspešni u izučavanju nemačkog jezika i još više na ispitima.

Veoma sam ponosan na vaš trud i želju da se kroz znanje nemačkog jezika približite jednoj od najlepših kultura evropske civilizacije.

Srpsko-nemački kulturni, politički, privredni odnosi sežu preko 1000 godina daleko, još od doba Svetog Save i cara Fridriha Barbarose. Utemeljitelj modernog srpskog književnog jezika, neumrli Vuk Stefanović Karadžić je najveći deo svog plodotvornog života proveo na nemačkom govornom području i podario Srbima ne samo moderan jezik, nego i svoj prevod Biblije sa nemačkog na srpski.

Neka vam Sveti Sava i Vuk Stefanović Karadžić budu uzori.“

S. Vasiljević