Umetnost

Muzičko veče u OŠ „Dušan Jerković“

Posted: 9. januara 2018. u 06:56   /   by   /   comments (0)

Članovi Učeničkog parlamenta OŠ „Dušan Jerković“  organizovali su Muzičko veče na kome su uzeli učešće talentovani učenici ove škole koji se bave muzikom.

Od trenutka osnivanja Učenički parlament Osnovne škole „Dušan Jerković“ u Užicu uklјučio se u organizaciju i realizaciju brojnih projekata koji su animirali veliki broj učenika. Od suštinske važnosti je da parlament preuzme ulogu kreatora i promotera aktivizma učenika, a naši učenici  spremni su da učestvuju u svim akcijama, dok su zajedno puni originalnih ideja, od kojih se mnoge već godinama tradicionalno sprovode. Dugogodišnji koordinator je bibliotekarka Ana Duković, zadužena je da prati i pomaže rad UP.

Osim debata, mnogobrojnih humanitarnih akcija, kao i edukativnih, predstava forum teatra, Učenički parlament poslednjih nekoliko godina samostalno organizuje i zabavne sadržaje. Još jedna u nizu sjajnih akcija Učeničkog parlamenta sprovedena je pred novu 2018. u prostorijama škole. Članovi Parlamenta samostalno su organizovali muzičko veče kako bi se pred kraj prvog polugodišta zabavili, uživali i pokazali svoje talente. Svi zainteresovani učenici škole, koji su želeli da predstave svoje muzičko umeće, mogli su još od početka decembra da se prijave za učešće.  Dobili su priliku da 28.decembra protekle  godine izvedu svoje i tuđe omilјene kompozicije. Nikad brojnija publika, koju su prvenstveno činili njihovi drugari, poneki nastavnik i roditelј, jedva je čekala da čuje taktove različitih muzičkih pravaca. I bilo je odlično! Svi su se njihali u ritmu, poneko je zapevušio i pratio izvođače, a poneko je i zaigrao.

Pevao se rok i pop, čula se stara srpska izvorna muzika, svirao se kontabas, klavir i truba. Učio se i vežbao scenski nastup. Najveći aplauz dobili su, u školi  već popularni gitaristi Boris i Vasilije i njihove drugarice, koji zajednički izvode popularne srpske hitove, a zadivili su publiku, po mišlјenju članova Parlamenta i svih prisutnih, svi talentovani učesnici.

Još jednom smo se uverili da su učenici škole pravi rasadnik talenata. Osećalo se zadovolјstvo, radost i samopouzdanje novih muzičkih zvezdica škole i već se dogovaralo o sledećoj muzičkoj večeri.

Članovi Učeničkog parlamenta škole redovno organizuju različite akcije i sami iniciraju raznovrsne aktivnosti u kojima rado učestvuju, ali i kroz niz predloga animiraju svoje drugove da u duhu zajedništva uzimaju aktivno učešće u životu škole.

Na osnovu analize rada UP i anketa, ustanovlјeno je da su članovi parlamenta dobro sarađuju međusobno, kao i sa drugim učenicima, imaju dobre ideje i predloge i njihov rad je primećen. Uloga Učeničkog parlamenta u ovoj školi izuzetno je velika, jer ne samo da učestvuje u radu stručnih organa i timova škole, već doprinosi bolјoj atmosferi i celokupnom radu škole. A ovakve, vannastavne aktivnosti, ponekad postaju najdraže uspomene iz doba školovanja.

R. Pejović, P. Radibratović