Umetnost

Muzičke emocije sa mirisom knjiga

Posted: 2. januara 2019. u 11:09   /   by   /   comments (0)

Novogodišnji praznici tradicionalno su vreme darivanja, pa je tako Narodna biblioteka Požega, i inače prepoznatljiva po svojim aktivnostima namenjenim deci, kao veliki poklon sugrađanima priredila koncert učenika Mizičke škole Vojislav Lale Stefanović, onih koji ovu školu pohađaju u Požegi. Koncert je upriličen na Dečijem odeljenju požeške biblioteke, uz zalaganje bibliotekara ovog odeljenja,  koji su ovom prilikom spojili  dva najupečatljivija iskustva ranog životnog doba: knjige i muziku. „Muzika među knjigama“  je i bio naziv koncerta za čiju realizaciju su se najviše potrudili nastavnica klavira Anđelija Đoković i bibliotekar Mladen Majstorović.

Pored mladih požeških virtouza, učenika drugog i trećeg razreda, poklone od biblioteke, ovom prilikom,  dobili su najmlađi korisnici usluga Dečijeg odeljenja, kao i oni koji ovde najčešće zalaze: Lena Ivanović, Marina Bondžulić, Dušan Sekulić, Luka Stjepić, Emilija Gordić.

Na koncertu koji, pokazalo se po reakcijama publike, ali i po utiscima učesnika, ubuduće ne mora da čeka kraj godine da bi se stečeno znanje podarilo kao emocija ljubiteljima klasične muzike, predstavljeno je ne samo umeće mladih muzičara, već i postignuće njihovih nastavnika koji se ulažu u razvoj ovih talenata. Nikola Maslarević, učenik Ii razreda, kao i Uroš Udovičić, iz IV razreda, predstavili su na harmonkama znanje koje su stekli kod nastavnika Jevrema Nikolića, delima Bernaua, odnosno Baha. Karulijev Valcer i Targetovu Etidu na gitarama izvele su Katarina Koreć učenica II razreda i Sara Palačković , III razred, obe učenice Višnje Milosavljević. Natalija Đoković, učenica III razrada bila je briljantna na flauti u delu Gedikea Tanec a svojm radom sa ovom talentovnom devojčicom može se pohvaliti nastavnica Anja Karaklaić. Dunja Majstorović kroz Vivaldijev Koncert u G duru pokazala je da je da violinom može da ispiše najlepše muzičke emocije, a pored njenog truda za to je zaslužna i nastavnica Katarina Simović. Sara Krasić, je uz pomoć nastavnika Vladana Lukovića za godinu dana školovanja savladala više od osnovnih lestvica pa je tako prisutne počastila izvedbom odlomka Robinsovog dela Long, long ago. Irina Nikolić iz III razrada i Sofija Pavlović iz III razreda, mlade i vrlo ozbiljne pijanistkinje u klasi nastavnica Anđelije Đoković i Izabele Radmilac izvele su Gurlitovu Gavotu i Krausovu Etidu op. 77, prilježnošću vrednog najvećeg aplauza.

Iako je odeljenje Muzičke škole Vojislav Lale Stefanović u Požegi  počelo da radom tek pre nekoliko godina, koncert je pokazao da nadarenost  ne bira veliko ili malo mesto, a da je rad na njima dragocen u svakom smislu, i nemerljiv u u svakom kriterijumu kojim se valorizuje znanje i dece i nastavnika.

Ovim malim prednovogodišnjim muzičkim događajem, Narodna biblioteka Požega, svakako je pokazala da je muzici i jeste mesto „među knjigama“, budući da je dobro poznati miris bibliteke  sa aromama misterije, i osećajem da se među brojnim koricama krije tajna koja čeka da postane znanje, dao je posebnu emociju svakoj noti koja se ovde pridružila velikom  i zajedničkom bogatstvu.

M.N.