Umetnost

Mozaik kao umetničko delo, poruka, dekorativni predmet…

Posted: 9. septembra 2017. u 13:59   /   by   /   comments (0)

U Jokanovića kući u toku je izložba mozaika autora Ivana Pavića, Dragana Vasića i Olivere Gavrić Pavić, koja predstavlja tri različita autorska pristupa izradi mozaika: klasičan, s akcentima na slikarstvo i na vajarstvo, prikazujući na taj način i mogućnosti mozaika da apsorbuje druge likovne elemente, ali ujedno dajući uvid u modifikacije klasičnih tehnika saglasno afinitetu autora. Izložba, kao i predstavljanje knjige „Mozaik u Srbiji 1950-2015“ , sva skupa objedinjeno nazivom „Mozaik praksis“, pre Užica gostovala je u osam gradova u toku 2016. , a ove godine bila je izložena u četiri galerijska prostora u Republici Srpskoj.

Knjigu „Mozaik u Srbiji 1950- 2015“ napisala je Olivera Gavrić Petrović, a izložba je nastala kao „primer različitih pristupa savremenom mozaiku na osnovu započete poetsko-tehnološke analize u knjizi“, i radi se „o sagledavanju mozaika kao slike, reljefa ili strukture, zatim o kategorizaciji ovih dela prema koloritu i prema metodima izrade“. Postavka u Užicu obuhvata 22 mozaika i 11 printova.

-Knjiga je počela da se stvara još 2001. kada je osnovana umetnička grupa „Ametist“, i kada smo počeli da istražujemo šta u našoj zemlji postoji od mozaika. Mi kao savremeni umetnici, ne kao istoričari umetnosti, arheolozi, ili istoričari, već kao umetnici smo želeli da vidimo šta je naše nasleđe, šta je naš genetski kod. Onda smo napravili projekat „Sazvučje savremenog antičkog i vizantijskog mozaika“, gde smo skupili silne podatke. Nakon toga, počeli smo da istražujemo u čitavoj Srbiji, pa i u Makedoniji. Napravili smo mrežu savremenih autora, mozaičara, onih koji su živeli u našem, aktuelnom vremenu. To je bilo ono čime smo se bavili kao grupa, a ja sam se uvek bavila pisanjem, budući da sam završila Fakultet političkih nauka, smer Novinarstvo, pa mi se činilo idealnim da sve to što smo radili stavim u knjigu. Budući da pre mene niko nije pisao na temu istorije savremenog mozaika, pa čak ni istoričari umetnosti, jako sam se bojala da krenem sa pisanjem. Osmelila sam se tek 2014. , da bi naredne, 2015. knjiga izašla iz štampe- rekla je o nastanku pregleda savremenog mozaika u Srbiji, autor, Olivera Gavrić Pavić.

Na otvaranju izložbe, Olivera je održala predavanje na temu istorije savremenog mozaika koje je bilo pregled mozaičkog nasleđa od „zlatnog doba mozaika“ iz perioda postojanja SFRJ , pa do danas.

-Naši monumenatalni mozaici uglavnom su nastajali u doba socijalizma, odnosno, ta socijalistička država napravila je naša najlepša, i za sada jedina, mozaička dela. Radi se o delima u javnom prostoru, a to važi ne samo za mozaik, već i za skulpturu. Pomenimo samo mozaik dugačak 12 m, i to je samo jedan od mozaika koji je krasio zgradu SIV-a. To jesu mozaici na temu NOB-a , ali kada proučavamo istoriju umetnosti, uz izučavanje sižea, gledamo da takve stvari povežemo i sa određenim istorijskim momentom, ali i umetničkim elementom- izjavila je Gavrić Pavić.

-Postoji milion različitih pristupa mozaiku, kao i u slikarstvu,  a ova izložba je pokušaj da se uđe u sitematizaciju mozaičarskog jezika, odnosno da se načne tema teorije forme mozaika. Znači, ovde nastojimo da pokrenemo klasifikaciju mozaika po: načinu izrade,  poetici, po tome da li naginje ka slikarstvu, da li je trodimenzionalan ili dvodimenzionalan, a da bi kroz to videli šta se sve u mozaiku može. Recimo, od ravnog mozaika na početku njegovog nastanka, sad već imamo forme koje prelaze u reljef i skulpturu. Mozaik ide u korak sa svim dešavanjima na savremenoj likovnoj sceni- pojednostavila je autorka suštinu koncepta izložbe.

Olivera Gavrić Pavić je, ovom prilikom, najavila i veliku izložbu međunarodnog mozaika, 18. oktobra u Beogradu koja će biti dobra prilika da se vidi šta i na koji način rade strani umetnici, kao i da se povuče linija razvoja našeg mozaika u odnosu na on što se na tom polju dešava u svetu.

Izložba mozaika u Jokanovića kući, a u organizaciji Narodnog muzeja Užice, otvorena je do 28. septembra.

M. Nikolić