Društvo, Vesti

Mladi su zakon : Odobrena sredstva za realizaciju tri projekta u Užicu

Posted: 24. avgusta 2017. u 00:46   /   by   /   comments (0)

Na konferenciji za medije održanoj 23. avgusta u prostorijama Gradskog razvojnog centra u Užicu, predstavnici udruženja i neformalnih grupa, predstavili su projekte za koje su odobrena sredstva na konkursu za finansiranje omladinskih volonterskih projekata, koji za cilj imaju podsticanje aktivizma i volontiranje mladih – “Mladi su zakon” .

U uvodnoj reči, Dragana Pantelić, koordinator  Kancelarije za mlade u Užicu je rekla da  ukupan budžet za realizaciju programa „Mladi su zakon“, koji finansira Ministarstvo za sport i omladinu, u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu, ove godine iznosi 900.000 dinara. Od 11 projekata za koje su ove godine odobrena sredstva, prema bodovanju, tri projekta iz Užica su bila u samom vrhu tabele: neformalna grupe “Humanitere”, projekat “Nova šansa”,neformalna grupa “IT 5-erac”, projekat “Web west weekend” i Udruženje “Užički centar za prava deteta”, projekat “Budi cool, reaguj na vršnjačko nasilje”.

Aleksandra Polić, predstavnica “Užičkog centra za prava deteta”, je navela da je cilj projekta “Budi cool, reaguj na vršnjačko nasilje” uključivanje što većeg broja mladih u kreiranju bezbednijeg okruženja u kome borave,kao i osnaživanje kapaciteta omladinskih grupa za prevenciju rada na vršnjačkom nasilju.

—Najnovija istraživanja govore da je čak 1 trećina mladih u Srbiji bila direktno izložena uvredama od strane svojih vršnjaka, da je svako drugo dete doživelo da mu lične stvari budu namerno uništene a veliki broj dece je bio žrtva ponižavanja zbog svojih uverenja ili stavova. Aktivnosti u okviru ovog projekta su prvenstveno rad vršnjačkih edukatora za prevenciju nasilja, koji će kroz razne aktivnosti prenositi svojim vršnjacima informacije i stečena znanja, kroz zanimljiv i interaktivan način, uz dosta digitalnog odnosno multimedijalnog sadržaja. Centralna aktivnost su javni događaji koje će mladi organizovati u GKC-u za svoje vršnjake ali i za sve zainteresovane građane, uz predstavljanje edukativnog videa koji će sami snimiti i kreirati a posetioci će imati priliku i da učestvuju u kvizu, vezanom za ovu temu—naglasila je Aleksandra Polić.

Predstavnici neformalne grupe “Humanitere”, Nina Masarević i Danica Božović su objasnile da je cilj projekta “Nova šansa”  podsticanje druženja omladine sa vršnjavima sa invaliditetom, odklanjanje predrasuda i sklapanje trajnih  prijateljstava. Ovim projektom će biti obuhvaćene kreativne radionice, ples, recitovanje, koje će se realizovati u Domu „Petar Radovanović“ uz učešće dece iz produženog boravka.

U ime neformalne grupe “IT 5-erac”, prisutnima je o projektu “Web west weekend”  govorila Biljana Kuzmanović :

—Još prošle godine je pokrenuta prva konferencija o informativnim tehnologijama u Užicu. Ove godine je ovaj projekat dobio najviše bodova na konkursu . Konferencija “Web west weekend”  će se održati 20. i 21. oktobra i tom prilikom biće predstavljeni primeri primene informativnih tehnologija u obrazovanju i poljoprivredi. Bićemo u prilici i da predstavimo start-up koji je prošle godine počeo da funkcioniše u Srbiji a kojim rukovodi jedan mlad momak sa područja našeg regiona.

Prema konkursnoj listi, predložena sredstva za  projekat “Web west weekend” iznose 60.720 dinara, za  projekat “Budi cool, reaguj na vršnjačko nasilje” ­– 59.600 dinara i za projekat “Nova šansa”- 49.500 dinara.Sve projektne aktivnosti će biti realizovane do kraja oktobra ove godine.

Mirjana Milićević