Vesti

Mirjana Boba Stojadinović : Izložba „Izgubljeno u preseljenju“ u Gradskoj galeriji Požega:8.oktobar

Posted: 8. oktobra 2015. u 11:06   /   by   /   comments (0)

U Gradskoj galeriji Požega u četvrtak 8.oktobra u 19 časova otvara se izložba radova Mirjane Bobe Stojadinović pod nazivom Izgubljeno u preseljenju. Izložba počinje performansom pečatiranja svega što publika donese pečatom Prodato.
Koncept Mirjane Stojadinović koji se odnosi na performans umetnica objašnjava:” pečat koji potvrđuje da je nešto “prodato” odgovor je na sveopštu atmosferu rasprodaje opšteg dobra u Srbiji (prateći tendencije u celom svetu): obrazovanja, zdravstva, pa onda društvenih stanova, fabrika, javnog gradskog prostora… svega onoga što je duži vremenski period pripadalo svima (makar deklarativno), što sada biva prodato i kupljeno kao da je krompir na pijaci, banalizovano, obezvlašćeno i potpuno besprizorno dato na tržište kojem ne sme da pripada. Publika je stoga pozvana da donese svoje diplome, pasoše, potvrde o državljanstvu i vlasničke listove, kao i papire od vrednosti i autorska umetnička dela, zatim knjige, grafike, fotografije, putne karte, geografske mape… sve ono što bi na sebi “gordo” ponelo pečatiranu potvrdu promene vlasnika”.
O umetničkom delu Mirjane Bobe Stojadinović, Miroslav Korać je napisao:
„Mirjana Boba Stojadinović poslednjih petnaestak godina svoju umetničku praksu razvija na preseku višemedijskih istraživanja tema koje bi se najšire mogle vezati za pitanja različitih aspekata iskustvenosti prostora, bilo u sferi intimnih neposrednih okruženja ili javnog i kolektivnog odvijanja i manifestovanja naših egzistencija. Pristupajući fenomenu prostora kao mediju per se umetnica realizuje čitav niz radova u kojima se problemski fokusira na višedimenzionalni karakter prostornih formi koje svakodnevno doživljavamo, ne samo kroz vizuelnu percepciju fizičkog, datog i opipljivog, već kroz čitavu mrežu odnosa, veza, interakcija.

boba-2015-FB-coverTekstualni i audio zapisi, fotografija, site specific intervencije, objekti, performativne akcije samo su neki od umetničkih izraza i delovanja u okviru kojih autorka promišlja i otkriva prostor, specifikum njegovih struktura i dinamika konstituisanih u relacijama sa društvenim kontekstima i pojavnostima. U preispitivanju naših raznolikih susreta i uodnošavanja sa prostorom Boba otvara i jedno vrlo kompleksno polje njegovih sagledavanja i razumevanja u simboličkim sadržajima, psihološkim i emotivnim rezonancama koji ga bitno vrednosno i značenjski određuju, formiraju i odražavaju.“ (Miroslav Karić)
Mirjana Boba Stojadinović, rođena je u Beogradu 1977. godine gde trenutno živi. Diplomirala i magirstrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, i magistrirala na Institutu Pit Cvart u Roterdamu, Holandija i Fakultetu umetosti u Plimutu, Velika Britanija. Samostalno je izlagala u galerijama u Beogradu (SKC, DOB, Remont, FLU, REKS, KC Grad), Somboru (Galerija Kulturnog centra Laza Kostić), Zrenjaninu (Savremena galerija), Čačku (Umetnička galerija Nadežda Petrović) i Kragujevcu (Galerija Studentskog kulturnog centra). Osmislila je, organizovala i učestvovala u brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, uključujući Klovićevi dvori, Zagreb, PARCO, Pordenone Arte COntemporanea, Pordenone/IT, Nacionalni muzej Slovenije, Ljubljana/SI, Muzej savremene umetnosti Beograd, Palazzo Forti gallery of modern art, Verona/IT, Memorijal Nadežde Petrović, Čačak, TENT. Roterdam/NL, itd.
Dobitnica je nagrade 25. Memorijala Nadežde Petrović 2010. godine u Čačku. U saradnji sa drugim umetnicima inicirala je i realizovala više projekata koji se bave vizuelnom umetnošću u javnom i privatnom prostoru, kao i organizacijama koje vode umetnici. Od 2010. godine je autor i realizator projekta-foruma UMETNIK KAO PUBLIKA,
serije javnih diskusija među publikom o odabranim umetničkim radovima. Početkom 2014. godine objavljena je opsežna knjiga posvećena projektu. [http://razgovori.wordpress.com].
Boravila je u rezidencijalnim programima KulturKontakt u Beču (2011.), Rondo (2013.) i CCN (2014.) u Gracu, i Kunstlerhaus u Dortmundu (2014.).
Njeni radovi nalaze se u kolekcijama Muzeja savremene umetnosti Beograd, Telenor kolekcije savremene srpske umetnosti (Beograd), Savremene galerije Zrenjanin, Studentskog kulturnog centra Kragujevac, itd.
M.Nikolić