Umetnost

Miloradu Mišu Šojiću posthumno književna nagrada „Mala paprika“

Posted: 7. aprila 2018. u 08:29   /   by   /   comments (0)

Povodom dana humora i Svetskog dana dečije knjige, Duštvo aforističara Požege, organizovalo je 2. aprila u Požegi Memorijalno veče humora i satire pod naѕivom „Ko juče da je bilo“, posvećeno svom tragično nastradalom članu, književniku Miloradu Šojiću (1930 – 2017). U programu su učestvovali  aforističari Neško M. Ilić,  Miroslav Mišo Marković, Zoran Nedelјković Žiravac, Gojko Pekić i Milijan Despotović.

Nagradu „Mala paprika“ Mišu Šojiću posthumno je uručio glavni i odgovorni urednik Književnog časopisa „Svitak“ Milijan Despotović, a u ime porodice primila ju je Mirjana Šojić Jovanović, kćerka Milorada Šojića. Obraćajući se osnivaču nagrade i brojnoj publici, ona je, između ostalog,rekla :

„Dozvolite mi da se u ime porodice zahvalim Društvu aforističara Požege, a posebno Milijanu Despotoviću, iskrenom prijatelјu i bliskom saradniku moga oca Milorada Miša Šojića.

Ne bih mnogo umovala, nego ću, pošto je moj tata ostavio niz umnih i pametnih misli, iskoristiti naslov jedne od njegovih zbirki pesama, a to je “Po delu se lјudi pamte”.

A on se zaista može pamtiti po delima koje je ostavio u svim sferama svog delovanja: kao učitelј, pisac poezije za najmlađe i kao aforističar.

Kao učitelј jer je opismenio mnoge generacije đaka, vaspitao ih i uputio na pravi put, imajući pri tom i volјe i snage da gradi škole gde god je službovao.

Kao pisac pesama za decu stvarao je posmatranjem stvari iz dečijeg ugla, a svaka njegova pesma ima pouku koja lako nalazi put do deteta. Time je nastojao da prenese deci da neguju, poštuju i nose u sebi prave lјudske vrednosti.

Kao aforističar jer je britkim umom i jezikom kritikovao sve one pojave u društvu koje pokušavaju da ugroze i pogaze lјudske vrednosti o kojima je pisao u dečijim pesmama. U centru njegovih aforizama je briga o običnom čoveku i njegova želјa da zaštiti i odbrani tog malog, običnog čoveka od svih nevolјa i nedaća u ovom burnom vremenu, ili kako je moj tata zvao ovo doba „papirno doba“ u kome se od silnih baza podataka o nama, od potvrda, papira i brojeva, izgubila humanost i lјudskost, a čovek se posmatra samo kao broj.

Tim pre smo kao porodica duboko dirnuti jednim ovako divnim gestom Društva aforističara Požege, koje je ovu nagradu i veče posvetilo mom dragom ocu Miloradu Šojiću, jer je danas prava retkost da se lјudi sete i izraze poštovanje prema nekome ko je otišao. Hvala i svima vama koji ste došli večeras i koji ste poštovali i cenili pisanu reč moga oca. Hvala vam.“

Milorad Šojić je rođen u Rasnoj, selu kod  Požege 1930. godine. Završio je Učitelјsku školu, i nakon službovanja u sjeničkim selima  Bare i Sugubine došao je za učitelјa u užičko selo Zlakusu 1956. i tu ostao do penzionisanja.

Erski humor, a kroz njega i selo Zlakusu, proslavio je u bivšoj Jugoslaviji. Jedna je od pokretača, u tadašnjim novinama „Politika ekspres“, humorističke manifestacije „Turnir duhovitosti“, koji se održavao u svim većim mestima Srbije. Zahvalјujući njegovom satirično-humorističkom radu, Zlakusa je u to vreme bila srpska prestonica humora.“

Objavio je dve knjige aforizama i dve knjige poezije za decu.  Nagrađivan je za poeziju. Kao aforističar prezreo je svaku nepravdu, očito učinio je to i sa smrću; nije joj dao za pravo da ona odlučuje o njegovom kraju, sam ga je odredio. Iz zdravstvenih razloga digao je ruku na sebe 15. decembra 2017. godine.

Milorad Šojić je bio član Udruženja književnika Srbije od 2006. godine, član redakcije književnih novina „Svitak“ (Požega) a zaslužan je za otvaranje redovne aforističke rubrike „Mala paprika“. Redakcija književnih novina „Svitak“ ustanovila je ove godine književnu nagradu za doprinos baštini aforističke misli „Mala paprika“, i za prvog dobitnika, postuhumno, proglašen je književnik Milorad Šojić.

Branka Lazić/ Foto: Branko Šojić