Press

Milorad- prvi Srbin koji je proputovao ceo svet

Posted: 7. juna 2018. u 14:11   /   by   /   comments (0)

Zvao se Milorad Rajčević, ali je na njegovoj ličnoj karti pisalo samo „svetski putnik“. A on je upravo to i bio! Sa mesečnim honorarom od samo 150 dinara, Milorad je uspeo da obiđe ceo svet.

Milorad Rajčević iz Leskovca je prvi Srbin koji je proputovao svet. I to se nije tek tako desilo. Od malena, Milorad je bio nemirnog duha i imao ogromnu želju da spozna svet.

Milorad je rođen je krajem 19. veka u okolini Leskovca. Završio četiri razreda osnovne i dva razreda građanske škole. Zanimalo ga je slikarstvo, te sa 15 godina odlazi Beč, gde uči slikarstvo kod dvorskog slikara.

Posle Beča, njegov nemirni dug ga odvodi iz jednog grada u drugi, od Salcburga, Minhena, Študgarda, Nirnberga, Ulma, do Pariza, Ženeve, Lozane, Berna, Ciriha, Bazela i Lucerna. Nakon ovog obilaska Evrope, Milorad odlazi za Ameriku gde nakon par meseci povređuje nogu. Vraćaju ga u Evropu nakon otkrivanja da nema pasoš.

Međutim, to ga nikako nije obeshrabrilo i on nastavlja svoje putovanje preko kontinenata. Odlazi u Rumuniju, a zatim u Carigrad, Aleksandriju i Jerusalim. Ova njegova prva putovanja trajala su 4 godine a tokom njih je naučio 5 jezika.

Godine 1910. Rajčević pokucao je na vrata „Malog Žurnala“, jednog od najtiražnijih srpskih listova tih vremena. Braća Savić su za njega imala jedan predlog – da za 2 godine i 150 dinara mesečnog honorara obiđe Evropu, Aziju, Ameriku i Afriku. Postojao je, naravno, još jedan uslov, a to je da im Milorad šalje dopise i potvrde mesnih vlasti kao dokaz da je bio u svakom od mesta koje je posetio. Milorad je bio apsolutno oduševljen ponudom!

Milorad Rajčević 14. marta 1910. započinje svoje putešestvije oko sveta. Jedina stvar koju je poneo u svom rancu pored neophodnih lekova bila je prazna putnička knjiga u kojoj će sakupljati potpise znamenitih ličnosti koje će sretati na svojim putovanjima.

Ovo putovanje mu je odlično krenulo! Prva osoba koja mu se potpisala u knjigu bio je lično Princ Đorđe Karađorđević, koga je sreo u Gornjem Milanovcu. Put ga je vodio u Crnu Goru, gde mu je potpis dao još jedan princ – crnogorski prestolonaslednik Danilo. Milorad nastavlja za Italiju, Francusku, Englesku, Nemačku i stiže u Rusiju.

Putovanje svetom je tada bila retkost i zbog toga su o ovom Miloradovom neobičnom poduhvatu izveštavali i strani mediji.

Preko Sibira nastavlja u Aziju gde se nailazi na potpuno drugačiju kulturu. Odlazi do Vladivodstoka i stiže u Japan čijim je običajima bio očaran. Tamo prestolonaslednik odbija da se upiše u njegovu knjigu, najverovatnije iz razloga što su japanski carevi smatrani božanstvima.

Usledili su Singapur, Malezija, Sijam. U Sijamu ga dočekuje kralj lično i poklanja mu motor. U Indiji su mu priredili veličanstven doček, i iz Indije nastavlja za Cejlon, Persiju i Siriju u kojima ga dočekuju jerusalimski i jermenski patrijarh.

Milorad stiže u Beograd 21. septembra 1911. gde je u njegovu čast priređen svečani doček.

Iako nije stigao da obiđe preostala dva kontinenta, on ne odustaje, i 1913. obilazi Ameriku a nakon završetka Velikog rata i Afriku.

Kao dopisni novinar „Malog Žurnala“ Milorad Rajčević je proputovao 70 zemalja od 1910. do 1930. Njegova putnička knjiga je najveća i najvrednija zbirka autograma, uključujući potpise kraljeva, prinčeva, državnih funkcionera i drugih uticajnih ličnosti.

Milorad Rajčević je i dan danas velika inspiracija za sve one koji vole da putuju.

Priredila: Dragana MILJKOVIĆ JOVANOVIĆ

Izvor: Serbia.com

Uz saglasnost priređivača strane, preuzeto sa: https://www.facebook.com/mitri.boki/posts/200737480550047