Umetnost, Vesti

„Milena od Požarevca do Njujorka“ u užičkoj galeriji

Posted: 11. oktobra 2017. u 21:37   /   by   /   comments (0)

„Milena od Požarevca do Njujorka“, naziv je izložbe radova Milene Pavlović Barili koja je otvorena u Gradskoj galeriji Užice 10. oktobra, realizovane u saradnji sa Fondacijom „Milenin dom-Galerije Milena Pavlović Barilli“ u Požarevcu, a povodom obeležavanja Dana grada Užica.  Postavka obuhvata 44 dela: ulja na platnu i crteže i šest kostima rađenih po njenim crtežima, a ujedno i predstavlja reprezentativni izbog iz  različitih faza njenog bogatog a kratkog stvaralačkog života.

U ime matične galerije, Užičanima je Dan grada čestitala direktorka, Vida Dabić, koja je podsetila da Galerija Milene Pavlović Barili ove godine slavi jubilej: pola veka postojanja.

-Požarevac je zavičaj iz koga je Milena polazila, kroz koji je prolazila i u koji se nikad nije vratila- rečenicom kojom je kustos izložbe, istoričar umetnosti Violeta Tomić uvela publiku u izložbu, u najsažetijem je opisala nemiran, istraživački , večito radoznao duh umetnice koja se nakon rodnog  Požarevca otisnula putem usavršavanja i umetničkog oblikovanja u Beograd, Minhen, Rim, Pariz, i na kraju: Njujork, gde i preminula.

-To nam daje za pravo da zastanemo i razmislimo, na trenutak, o potrebi za pronalaženjem sopstva, zlatnog runa ili žitonog  hoda, možda onog koji će preobratiti tamu u svetlost. Mnogo gradova, mesta sreće i tuge, mogo  ljudi je prošlo kroz njen kratki život.  O ovoj Graciji, nežnoj i dirljivoj, kakve su njene slike  i poetski maniri, može se čitati različitim ključem, pre svega kroz teoriju psihoanalize i Jungovskih pojmova, Anime i Animusa, tumačenje snova, kroz metafore i enigme, a najviše kroz tumačenje njene biografije- naznačila je mogućnosti pristupa Mileninom delu Violeta Tomić, a podsetivši na životni put ove čuvene srpske umetnice, dala je uvid u manje više tipičan život velikana nežne duše i krhkog fiziološkog obličja bez snage za dugo odolevanje na životna iskušenja.

Od 5. novembra 1909. kada je rođena u Požarevcu, odakle je sledeći izbor ka umetničkom obrazovanju otišla put Beograda na Umetničku školu gde je učila od Bete Vukomanović, Ljubomira Ivanovića i Dragog Stojanovića, zajedno sa Đorđem Andrejevićem Kunom i Lazarom Ličenoskim , pa preko Umetničke akademije u Minhenu, Milena se polako učvršivala u umetničkom akademizmu. Stil koga se kasnije oslobađala, od prve samostalne izložbe radova u temperi na papiru i akvarelima, u „Blumsberi galeriji“ u Londonu 1931, pa preko simbolizma koja je unosila u rad u pariskom dobu života, pa do pretežnog kolorističkog pristupa , predstavlja oličenje umetničkog nagona ka promeni, proživljavanje ovovremenskog trajana na principu fluida , a ne definisane i zadate forme. Godine 1936. Zadnji put je posetila Požarevac, a potom se vraća Parizu gde do sam početak Drugog svetskog rata čini deo srpske umetničke elite koja izlaže u renomiranim galerijama u Evropi. Rat je dočekala u Americi, a zadnje godine njenog života načinile su od nje traženog komercijalnog dizajnera, aranžera i portetistu. Iz tog perioda su  i crteži za modne časopise: „Vog“, „Harpers Bazar“, „Šarm“, „Glamur“, dizajn za kozmetičarske proizvode, kao i skice kostima za balet „Sebastijan“ koje radi na poziv kompozitora Đan Karla Menotija. Komercijalni uspeh doveo je do toga da je bila traženi portetista, pa je njen rad obeležen i nizom porteta poznatih evropskih vladara. Preminula je u Njujorku, 6. marta 1945.

Izložbu radova Milene Pavlović Barili u Gradskoj galeriji Užice otvorio je gradonačelnik Tihomir Petković, uz naznaku da je „umetnica bila jedna od mnogih koji su išli ispred svog vremena, i čiji je životni put obeležen nerazumevanjem i traganjem za istim“.

Izložba u Gradskoj galeriji Užice će biće otvorena  polovine novembra.

M. Nikolić