Najava, Umetnost

„Metafizika emocija“- izložba radova Biljane Milojević u „Reflektoru“

Posted: 5. novembra 2018. u 17:41   /   by   /   comments (0)

“Metafizika emocija” je naziv izložbe kojom će se Biljana Milojević predstaviti svojim sugrađanima u galeriji “Reflektor”, u subotu, 10. novembra.

Biljana Milojević (1979.) je rođena u Užicu, a Akademiju likovnih umetnosti,odsek slikarstvo,završila u Novom Sadu 2003.u klasi Jovana Rakidžića. Živi i radi kao profesor likovne kulture u Užicu. Izlagala je na većem broj grupnih izložbi a redovni je učesnik Regionalnog likovnog salona Zlatiborskog okruga na kome je dva puta osvojila priznanje Pohvala salona.

O predstojećoj izložbi Biljana je, u predgovoru kataloga, o svom radu napisala:

,,Metafizika emocija,, se zasniva na spektakularnoj ekspanziji poetike boja,koje nas uvode u začarani krug emocija na slikarskom platnu.Kroz seriju slika,u hronološkoj razvojnoj liniji,u traganju za mogućom formulacijom četvrte dimenzije,za koju mnogi smatraju da se nalazi u nama,figuralno,nefiguralno,transcedentalno,imaginativno i metafizički u energiji emocija.Velike površine zasićenih boja odraz su naboja emocija i misaonih obrazaca,koje ne treba analizirati već posmatrati,usresređujući pažnju na ličnu emotivnu dubinu.
Prva serija slika označava hromatsku impostaciju kojom dominira topla svetlost i kolor,pojačan ekspresivnim linijama.Sledi metamorfoza umetničkog izraza kroz bogatstvo linija,spontanih dinamičnih kretanja,kontrasta…Poslednji radovi redukovani su do krajnje tačke minimalizma.Uravnotežene kompozicije sa nanosima crne boje u preplitanju planova,osiguranih zlatnim presekom.
,,Metafizika emocija,,je dugogodišnje lično ispitivanje bazičnih emocija.,,Bacanje,,boja na platno nesvesnih i snažnih emocionalnih obrazaca.U svom autorstvu,težnja mi je da u ekspresivnom podražaju,navedem posmatrača,da u današnjoj percepciji rasejanog,usresredi pažnju na saopštavanje osećaja i posmatranje aure emocija.

Otvaranje izložbe je u 20 časova.

M. Nikolić