Umetnost

Međunarodni dan pismenosti kroz radionice u školama u Lužničkoj dolini

Posted: 11. septembra 2017. u 07:03   /   by   /   comments (0)

Autor: Slađana Marković

Na časovima odelјenjskog starešine, Informatike i računarstva i na časovima Srpskog jezika  u školama u Lužničkoj dolini ovih dana realizuju se  bibliotečke radionice u cilјu upoznavanja učenika sa ulogom obeležavanja Međunarodnog dana pismenosti i samom ulogom pismenosti u razvoju čovečanstva i svakog čoveka ponaosob.

Početak radionica opredeljen je za  definisanje je pismenosti kao veština, temelјnog lјudskog prava, ali i kao mehanizam za ostvarivanje drugih lјudskih prava. Potom se govori i o  smo značenju  pojma pismenosti upoređujući njeno mesto  pre  sto godina (poznavanje slova, savladano čitanje i pisanje)  i današnje značenje.

Radionice su do sada održanje u OŠ Miodrag Milovanović Lune u Karanu, a ove nedelje radiće se i sa učenicima u Lunovom Selu i Ribaševini.

Izlistavanjem vrsta pismenosti , učenici su na radionicama  u Karanu došli do zaklјučka da pismenost savremenog doba podrazumeva:osnovnu, funkcionalnu, vizuelnu, medijsku društvenu, informacionu, informatičku i digitalnu pismenost.

Ono što je zajedničko za sva vremena je uloga bukvara u opismenjavanju. Upravo iz tih razloga govorilo se i o istoriji srpskog bukvara do danas.

Digitalna pismenost je nezaobilazni segment u komunikaciji savremenog čoveka. Kroz razgovor sa učenicima, na duhovit način kako to samo deca umeju, nametnuo se zaklјučak  da se mi „polako vraćamo na slikovno pismo“, misleći, na primer, na upotrebu smajlića u prepiskama, kao i da retko obraćamo pažnju na poštovanje pravopisnih normi na društvenim mrežama. Zaklјučak se sam nametnuo: moramo raditi na digitalnoj kulturi, a osnova toga je pravopis.

Kroz raznolike jezičke vežbice, na primerima iz realne komunikacije, izvedena su osnovno pravilo digitalnog pravopisa: Kao što „spejs“ koristimo za razmak između reči, potrebno je da ga koristimo pre ili posle znakova interpunkcije.

Pravila za korišćenje razmaka

Razmak se koristi:

  • Posle tačke, uzvičnika, upitnika, dve tačke, tri tačke, tačke zareza
  • Pre otvorenog i posle zatvorenog navodnika
  • Pre otvorene i posle zatvorene zagrade

(Napomena: Ako posle zatvorenih navodnika ili zatvorene zagrade  stoji  još jedan znak interpunkcije, ne ide razmak)

  • Ako kosom crtom razdvajamo dve reči, ne koristi se razmak
  • Ako kosom crtom razdvajamo fraze od nekoliko reči, koristi se razmak
  • Ako srednjom crtom razdvajamo delove rečenice, razmak se koristi i pre i posle
  • Ako je srednja crta spojnica, koristi se bez razmaka

Upotreba velikih slova u kucanju

Ako kucate sve velikim slovima, to je kao da vičete na sagovornika.