Umetnost

Međunarodna kolonija umetničke keramike po 22. put u Zlakusi

Posted: 5. avgusta 2017. u 08:08   /   by   /   comments (0)

Dvadeset drugu godinu kako će se  se, vođeni idejom o spoju tradicionalnog lončarstva- grnčarstva i i savremenog pristupa u umetničkoj keramici, i ove godine u Zlakusi, od 8. do 18. Avusta okupiti odabrani umetnici- keramičari iz svete na Međunarodnoj koloniji umetničke keramike Zlakusa. Dvanaestoro gostujućih umetnika iz Tunisa, Egipta, Meksika, Španije, Hrvatske, Turske, Grčke i jedno iz zemlje domaćina, predvođeni akademskim slikarem, idejnim tvorcem i osnivačem kolonije u Zlakusi,Sofijom Bunardžić boraviće, kao i godinama unazad, u domaćinstvu i radionici Milana Savića, lončara- grnčara u Zlakusi gde će tradicionalnom metodom: na grnačrskom točku, koristeći lokalni materijal: glinu sa kalcitom, izrađivati umetničke predmete koji će se, potom, peći na otvorenoj vatri.

-Specifičnost kolonije, ono što je odvaja od drugih, sličnih u svetu jesu upravo ova tri elementa: rad na točku, glina kakva se koristi samo u Zlakusi, i pečenje na otvorenoj vatri. Spajajući tradicionalno i moderno, odnosno koristeći lokalno bogatstvo: metode i sredstvo za rad, sa savremenim tendencijama u modrenoj keramici, kroz ove , evo već više od dve decenije izgradili smo, i stalno izgrađujemo vredan umetnički sadržaj čiji je rezultat veliki broj umetničkih predmeta, ali i iskustva umetnika koja su iz Zlakuse obišla čitav svet. Do sada je kroz koloniju prošlo 330 umentika, 16 likovnih kritičara, etnolog i arhelog, kao i dva umetnička fotografa iz trideset dve zemlje sveta- podsetila je na nekoliko detalja iz  istorije kolonije umetničke keramike Zlakusa.

– Pokretanjem i realizacijom ovog autorskog projekta namera mi je bila da omogućim umetnicima, mojim kolegama, akademski obrazovanim keramičarima da istražuju i eksperimetnišu u, za njih novoj tehnici, do tada u teoriji savremene keramike nepoznatom procesu izrade, tehnici nazvanoj „Zlakusa“ , ili „Sofija-Zlakusa“. Vrednost kolonije ne ogleda se samo u obogaćivanju teorije i prakse u oblasti umetničke keramike, već i u mogućnostima koje pruža povratna sprega sa lokalnim življem i lokalnim, nekada izumirućim zanatom- lončarstvom, podstičući mlade generacije, naslednike viševekovne tradicije zantalija, da ovo umeće i veštinu održe i unaprede, Još od 1995. kada je u Zlakusi održana prva kolonija umetničke keramike, a koja je, uz učešće šest umetnika, trajala dva dana, pa do danas, kada se okupljamo dvadeset drugi put, i selo Zlakusa, i grad Užice postali su deo tokova umetničke keramike u svetu, a i zanat koji je bio na tragu odumiranja, uzdigao se u značajnu zanatsko privrednu delatnost lokalne zajednice- izjavila je Sofija na konferenciji za medije održanoj povodom početka rada 22. Kolonije.

-Značaj koji ima kolonija umetničke keramike Zlakusa, kao jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u našem kraju, zbog njene vrednosti u očuvanju tradicije i razvoju savremene umetničke keramike, kao i zbog međunarodnog karaktera, prepoznao je i grad Užice i Ministarstvo kulture, koji nastavljaju da podržavaju ovu značajan umetnički događaj u našem kraju- rekao je član Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje, Petar Blagojević.

Grad Užice pomogao je održavanje kolonije sa 400.000 dinara, a Ministarstvo kulture sa 350.000 dinara, a Bunardžićeva je , uz zahvalnost, istakla i ponos na činjenicu da je kolonija i dalje na listi manifestacija koje već dugi niz godina podržavaju i lokalna samouprava i država Srbija.

-Ono sa čime će se umetnici, kao i do sada, ovde susresti, pored novog ambijenta i naših prirodnih i kulturnih vrednosti sa kojima ćemo ih upoznati kroz brojne izlete koje planiramo, jeste, za njih apsolutno novi način izrade umetničkih predmeta, na grnčarskom točku, te će biti u mogućnosti da uz asistenciju domaćina , i moju pomoć, savladaju još jedan način stvaranja umetničkih predmeta. Ono što je još autentično za koloniju Zlakusa, jeste i pečenje keramike na otvorenij vatri, na temperaturi od oko 600-700 stepeni, te ćemo dan pre zatvranja kolonije, 17. Avusta imati pečenje manjih predmeta, da bi umetnici bili u mogućnosti da neki od izrađenih predmeta ponesu u svoje zemlje. Istakla bih da je obaveza svakog od njih da za vreme trajanja kolonije naprave po četiri predmeta, a deo koji ostaje ovde, kod nas, čuva se u zbrici, a i svake godine, pa i ove, organizavaćemo izložbu novonastalih radova, u decembru mesecu , u Gradskoj galeriji Užice.

Dugo godina unazad, najavljivano rešavanje problema čuvanja umetničkih predmeta nastalih na koloniji „Zlakusa“, po rečima  Blagojevića, biće rešeno u najskorije vreme, adaptiranjem dela prostrora stare Streljane u Slanuškoj ulici u modernu galeriju gde će ogromna kolekcija biti dostupna kroz izložbene postavke, i građanima Užica i turistima koji posećuju ovaj kraj.

Za učešće na  koloniji umetničke keramike Zlakusa 2017. , selekcijom  su odabrani učesnici: Amal Khemakhem iz Tunisa, Haitham Hedeyah iz Egipta, Monika dela Cruz iz Meksika, Maria Bosch iz Španije, Lana Gržetić iz Hrvatske, Sayhan Yilmaz, Eet Egeman Isak Aslan, Firdevs Mujde Gikbel, Ismet Yuskel iz Turske , Angeliki Papadopoulou iz Grčke i Isak Aslani iz Srbije.

M. Nikolić