Umetnost

Maturantski radovi i dodela diploma učenicima Umetničke škole Užice

Posted: 17. juna 2017. u 16:59   /   by   /   comments (0)

U petak 16. juna, u Gradskoj galeriji Užice, otvorena je izložba radova 12. generacije maturanata  Umetničke škole. Publika je imala priliku da vidi radove tehničara dizajna grafike, tehničara dizajna tekstila, gravera umetničkih predmeta i konzenvatora kulturnih dobara.

Program je počeo muzičkim nastupom učenika Umetničke škole, Ivane Marković,Eme Joković,Rada Arsića i Nine Bošković. Nakon toga prisutnima se obratila Sofija Bunardžić, diplomirani slikar-keramičar i direktor Umetničke škole,i pored dobrodošlice na izložbu i dodelu diploma, izrazila nadu da će svi maturanti imati priliku da upišu željene fakultete i akademije.

Nekoliko reči publici i maturantima, uputio je i Petar Blagojević, član Gradskog veća Užica zadužen za kulturu, sport i obrazovanje:

— Poštovani sugrađani,ponosni roditelji i dragi maturanti, drago mi je što se večeras nalazim ovde sa vama i što imam priliku da uživam u ovoj sjajnoj izložbi, izložbi koja je dokaz, ne samo vašeg talenta, već i ozbiljnog rada na čelu sa vašim profesorima. Kada govorimo o ovoj školi, formalno-pravno ona je ista kao i druge srednje škole u ovom u gradu, ali suštinski, ona se ipak razlikuje bar po jednoj stvari od ostalih škola a to je činjenica da u Umetničkoj školi imate priliku mnogo više da razvijate sopstvenu maštu i sopstvenu kreativnost. Čestitam vam na ovoj sjajnoj izložbi i na završenom srednjoškolskom obrazovanju, što je važan stepenik u životu svakog mladog čoveka. Pred vama je još važnija odluka, kuda dalje u svom životu i ako se na tom putu odlučite da nastavite sa vašim obrazovanjem i bavljenjem umetnošću, ja vam od srca želim puno sreće i nadam se da ćete imati priliku da svoje radove izlažete u čitavoj Srbiji i svetu—istakao je Blagojević.

Nakon što je Petar Blagojević proglasio izložbu otvorenom, maturantima su diplome uručili razredne starešine, Brankica Čkonjević, profesor jugoslovenskih književnosti i srpskohrvatskog jezika i Miloje Gačić, diplomirani mašinski inženjer.

Za smer tehničar dizajna grafike, pod mentorstvom Dejana Bogdanovića za predmete plakat i grafika knjige, diplome i nagrade su uručene Jani Anđić, Đurđici Bošković, Danilu Koprivici,Lazaru Vasilijeviću, Magdaleni Popović, Mini Radovanović i Malini Čubraković. Smer tehničar dizajna tekstila, mentori Tatjana Jovanović, predmeti oblikovanje tekstila, oblikovanje odevanja i štampa tekstila i Ivana Stamatović, predmet tkanje, uspešno su završili učenici Kristina Dizdarević, Tamara Tokić, Marijana Đuričić, Marta Škorić, Margareta Mandić, Sara Nikolić i Nikola Nikolić.

Pod mentorstvom mr Milovana Dagovića, smer graver umetničkih predmeta, predmet praktičan rad, maturirali su Aleksa Erić, Uroš Janković, Margareta Kutlešić, Đorđe Marić i Stefan Nikolića a za smer konzenvator kulturnih dobara,  mentor mr Jelena Guskić Petrović, predmet praktičan rad, učenici Ana Novaković, Anđelija Selaković, Valentina Todorović, Tanja Tomić, Mirjana Varagić i Tijana Vasilijević.

Diplomu, nagradu i poklone đaku generacije, Ivani Milosavljević,tehničaru dizajna grafike, uručio je Petar Blagojević. Izložba će biti otvorena do 23. juna.

Mirjana Milićević