Sport

Matej nastavlja zlatnim putem: nacionalni prvak u penjanju na prirodnu stenu

Posted: 1. oktobra 2018. u 07:43   /   by   /   comments (0)

Matej Knežević, član Sportsko penjačkog kluba „Stari grad“, Užice, osvojio je prvo mesto na državnom prvenstvu u penjanju na prirodnu stenu koje je održano na planini Rajac u nedelju 30. septembra. Popevši se na 17 od ukupno 20 smerova, Matej je ostvario rezultat koji mu je doneo titulu državnog šampiona u juniorskoj, dok je istovremeno bio u rangu četvrtog rezultata u seniorskoj konkurenciji. Na takmičenju na Rajcu učestvovalo je 8 klubova sa ukupno 42 takmičara, a Sportsko penjački klub Stari grad Užice, kroz  Matejev uspeh je pokazao da je, bez obzira na nadekvatne uslove treninga, i dalje u rangu najboljih u državi.

Iako mali klub, SPK “Stari grad” Užice , od osnivanja postiže zavidne rezultate na nacionalnom nivou u sportskom penjanju na veštačkoj steni, gde je Matej godinama dominirao u disciplini bolder, a i prirodna stena, kako se pokazalo na Rajci, za njega  predstavlja samo jedan element kojim dokazuje da je državni as velikog potencijala.

Budući da već duže vreme nemaju odgovarajuću salu za trenig , članovi ovog  kluba lepo vreme tokom tokom godine koriste za treninge na prirodnoj steni, a pored penjališta koje su sopstvenim snagama postavili na Starom gradu gde je pre par godina realizovano i Državno prvenstvo, upravo se radi na postavljanju drugog  u gradu- penjališta Sunčani breg u kanjonu Đetinje.

-Godine treninga, upornost i posvećenost, parametri su kojima se samo razvija talenat svakog mladog sprtiste, pa tako i Matejeve,  a disciplinovani način života kojim uklapa školske i druge obaveze sa posvećenošću sportu, moraju da donesu rezultate. To je potvrdilo i takmičenje na Rajcu, i moram da istaknem das mo, kao klub, jako ponosni na ovaj rezultat, budući da je Matej u Užice, od osnivanja kluba  doneo najviše medalja – rekao je trener i sekretar kluba , Radoslav Knežević i dodao da je “ovaj uspeh stimulativan i za ostale članove, ali bi to svakako trebao biti jedan od pokazatelja kvaliteta i potencijala mladih sportista Užica kojima za posvećenost ne smeta što ovaj sport spada u kategoriju “manje popularnih”, odnosno onih kojima javnost ne posvećuje mnogo pažnje.

M.Nikolić / foto: privatna arhiva