Umetnost

Lola Veljović dobitnica književne nagrade „Hadži Dragan“

Posted: 15. aprila 2018. u 00:19   /   by   /   comments (0)

Nekom, ko je mnogo pre nas gledao Sunce,

Ovde je sudija rekao: Evo čoveka!

Hadži Dragan Todorović

Žiri ovogodišnjeg konkursa za književnu nagradu „Hadži Dragan“, doneo je jednoglasnu odluku, da se za zbirku pesama objavlјenu između dva saziva konkursa nagradi pesnikinja Lola Velјović (Guča, 1969) koja živi i stvara u Norveškoj, za zbirku pesama „Nešto u meni“ (2017), a za ciklus pesama „Čekam, zamisli…“, nagrađena je Veroslava Malešević (1960) pesnikinja iz Kostolca.

Žiri pohvalјuje i pesnike: Dušana Mijailovića (Niš) za ciklus pesama „Mastilo bele kuge crne je boje“; Radojicu Radovića (Cetinje) za ciklus pesama „Ljubani pad“ i Aleksandra M. Arsenijevića (Beograd) za ciklus pesama „Sunčanost, smrtnost“.

Nagradu dodelјuju književne novine „Svitak“, a žiri je radio u sastavu: Dr Valentina Zlatanović Marković (predsednica), Zoran Raonić i Milijan Despo-tović.

Veroslava Malesevic

Uz čestitke dobitnicima, SVITAK podseća da je konkurs za nagradu „Hadži Dragan“ u 2018. otvoren i traje do 25. novembra 2018. Knjige i cikluse pesama slati u tri primerka na adresu: Književne novine „Svitak“, 31210 Požega,

poštanski pregradak 29. sa naznakom: „Konkurs za nagradu „Hadži Dragan“.

Književnik Hadži Dragan Todorović, čije ime nosi ova nagrada, rođen je u Požegi 1951. godine, pisao je poeziju i prozu i književnu kritiku. Bio je član redakcije lista „Reč mladih“ (Titovo Užice) i „Požeški dnevnik“, potom je u Glavni i odgovorni urednik prvog časopisa za haiku na srpskom jeziku „Paun“ (Požega) i član redakcije časopisa „Požeški godišnjak“ gde je dao značajan doprinos za otvaranje rubrike iz oblasti književnosti a tu koncepciju je kasnije nastavio Glavni urednik Dragan Jovanović Danilov. Od osnivanja Književnih

Hadzi Dragan Todorović, 1951 – 2008.

novina „Svitak“ (1994) pa do svoje smrti (4. juna 2008) bio je član redakcije Književnih novina „Svitak“.

Objavio je zbirke pesama: „Nikad od početka“ (1977); „Opštenja“ (1979); „Hleb i so“ (na italijanskom u prevodu Đakoma Skotija, 1985); „Glavičica“ (1987); „Mesečar srebrnog vitla“ (1995, 1996); „Nevidlјiva kutija senki“ (1999); „Tronoga stonoga“ (2001); „Jam hamelah“ 2004) i knjigu novinskih kritika „Vedrine“ (1997). Pesme su mu prevođene na: italiajnski, francuski, engleski i makedonski jezik.

Nagrađivan je na Festivalu poezije „67 crvenih ruža“ u Titovom Užicu i Susretima drugarstva radnika Srbije. Dobitnik je i književnih nagrada: „Srbolјub Mitić“ (1995): „Paunove nagrade“ (1996); plakete „Paun Petronijević“ (1997): „Pečat varoši sremskokarlovačke“ (1999) i nagrade Saveza jevrejskih opština Srbije i Crne Gore (2003).

Bio je član Udruženja novina Srbije od 1988. godine; Udruženja književnika Srbije od 1988. godine i prvi predsednik Podružnice UKS za Zlatiborski okrug. Od 1999. godine imao je status istaknutog umetnika u Udruženju književnika Srbije.

Milijan Despotović, urednik književnih novina „Svitak“ ustanovio je 2009. godine književnu nagradu „Hadži Dragan“ za ciklus od pet pesama, jedna nagrada, i druga za objavlјenu zbirku pesama. Dosadašnji dobitnici ove nagrade su:

  1. – Verolјub Vukašinović iz Trstenika;

–  Dr Milutin Pašić iz Užica;

  1. – Vladimir Jagličić iz Kragujevca;

– Milunika Mitrović iz ;

  1. – Dr Bojana Stojanović Pantović iz Beograda;

– Slobodan Ristović iz Užica;

  1. – Bratislav Jevtović iz Čačka;

– Zoran Jeremić iz Užica;

  1. – Tatjana Dan Rakić iz Požege;

– Dragan Jerotijević Jerotije iz Beograda;

  1. – Mirolјub Todorović iz Niš;

– RuŽica Komar iz Bileće;

  1. – Miladin Vukosavlјević iz Čačka;

– Petar Matović iz Požege;

  1. – Jovanka Stojčinović Nikolić iz Doboja;

– Zoran Raonić iz Plјevalјa;

  1. – Lola Velјović, iz Norveške i

– Veroslava Malešević iz Kostolca.

 

Priredio: Milijan Despotović