Društvo

„Licidersko srce“ po deseti put otvara puteve prijateljstva među decom sveta

Posted: 10. avgusta 2018. u 17:57   /   by   /   comments (0)

Jubilarni, deseti po redu, Međunarodni dečiji festival folklora “Licidersko srce”, održaće se od 15. do 19. avgusta, a učestovaće preko 1300 učesnika iz 25 dečijih folklornih ansambala iz 13 zemalja. “Licidersko srce” je tokom deset godina trajanja postalo  jedno od prepoznatljivih obeležja Užica, a program se održavaju i u okolnim mestima, a za ovu godinu najavljena su gostovanja u Andrićgradu i na Zlatiboru. Ove godine očekuje se učešće dece iz folklornih ansambala iz Poljske, Turske, Slovenije, Rusije, Slovačke, Letonije, Egipta, Bugarske, Kine, Makedonije,Kolumbije, Republike Srpske i Srbije.

Uz poziv publici da poseti ovogodišnje programe festivala, predsednica organizacionog odbora festivala, i predsednik UG „Era“,  Gordana Paunović se osvrnula i na prethodne godine kada je “Licidersko srce” izrastalo u renomirani festival koji je, uz kontinuitet koji gradi tradiciju, napravio i neraskidive mostove prijateljstva među mladima širom sveta:

-Drago nam je da smo za proteklih devet godina uspeli da povežemo preko 7 500 mališana, što i jeste bio jedan od naših ciljeva od osnivanja festivala, a prijateljstva stvorena u tim godinama su nešto što ostaje za ceo život-rekla je Paunovićeva, najavivši još više učesnika u narednom periodu. Ona se takođe zahvalila pokroviteljima: Turističkoj organizaciji Zlatibora, Opštinama Čajetina i Višegrad, Gradu Užicu, predstavništu Republike Srpske u Beogradu koje je i inicijator ideje da “Licidersko srce”preraste u program prekogranične saradnje, brojnim sponzorima i donatorima iz privrede, kao i institucijama kulture u Užicu: Gradskom kulturnom centru, Narodnom muzeju Užice i Narodnom pozorištu Užice. Ona je dodala da podršku festivalu daju i republički organi i institucije, a posebno istakla doprinos koji daje podrška institucije predsednika države, kako  Tomislava Nikolića, tako i Aleksandra Vučića. Festival “Licidersko srce” je, kako je istakla- među pet na listi međunarodnih folklornih festivala.

Gordana Paunović je dodala da su pripreme za održavanje festivala obimne i da je za sada sve proteklo u najboljem redu, i nagovestila mogućnost odstupanja od programske satnice jedino u slučaju lošeg vremena, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena.

U ime pokrovitelja, Grada Užica, član Gradskog veća za kulturu, sport i obrazovanje, Marija Trmčić Bogojević, pozvala je sugrađane da u što većem broju posete programe festivala, rekavši I “da je ovo jedna od najlepših manifestavija koju naš grad ima”. Trmčić Bogojević da je lepota “Liciderskog srca” ne samo zbog dece koja na ovom festival učestvuju, već i zbog brojnosti učesnika iz zemlje i inostranstva.

Uz napomenu da je ovogodišnja novost da festival dobija stalni datum održavanja: od 15.do 19. avgusta, Ivana Cvetković, ispred organizatora, dala je kratak pregled predstojećih dešavanja.
Od svačnog defilea od Doma Petar Radovanović do Narodnog muzeja a potom Glavnom ulicom do Trga partizana, festival će svečeno biti otvoren u sredu 15. avgusta. Deca će se na trgu predstaviti kratim folklornim programima iz svojih zemalja, a Cvetkovićeva je za to veče najavila i učešće pet trubačkih orkestara na koncertu, tako da će Užičani imati priliku da čuju oko 50 trubača sa scene na trgu.

Neće izostati ni tradicionalna izložba narodnih nošnji iz zemalja učesnica u Jokanovića kući, potom tribune i radionice na kojima će deca učiti tradicionalne igre iz različitih delova sveta, a povodom jubileja planirana je i izložba fotografija sa prethodnih festivala u Gradskom kulturnom centru Užice. Brojni koncerti na Trgu partizana, kao i nastupi na Zlatiboru i u Andrićgradu biće posebno atraktivni za najširu publiku, a takođe je najavljeno i Zumba veče gde će građani moći da se pridruže deci u velikoj gradskoj zumba žurci.

Ono na šta je Cvetkovićeva posebno ukazala je velika društvena igra koja se organizuje, u kojoj deca dobijaju zadatak da pomoću mape pronađu važne tačke u Užicu kao što su Hidrocentrala Pod gradom, Muzej, biblioteku i slično, i skrenula pažnju da deca imaju takmičenje tim povodom pa je unapred upoznala Užičane sa decom koja će biti obučena u prepoznatljive majice “Liciderskog srca” koja će tokom igre biti svugde po gradu.
Kako je istaknuto, “Licidersko srce” nastavlja sa tradicijom humanitarnih akcija, pa će ovogodišnja prikupljena sredstva biti usmerena na Centar za majku i dete.

U ime suorganizatora, budućim učesnicima i posetiocima programa dobrodošlicu je poželeo i programski rukovidilac Gkc Užice, Miloš Milojević, koji je istako zadovoljstvo ove institucije mogućnošću da doprinese organizaciji festivala.

M. Nikolić