Društvo

Licidersko srce 2017 : Do novog susreta sa mladim čuvarima tradicije iz celog sveta

Posted: 19. avgusta 2017. u 17:12   /   by   /   comments (0)

Ovogodišnji IX Međunarodni festival dečijeg folklora, Licidersko srce, završen je 18. avgusta nastupom učesnika na užičkom Trgu.Višednevno druženje sa folklorcima iz celog sveta, koji su osim u Užicu obradovali publiku na Zlatiboru,Višegradu, Andrićgradu, praćeno je sa velikom pažnjom i simpatijama. Zahvaljujući viziji idejnog tvorca i organizatora festivala Udruženju građana „Era“, u Užice je ove godine stiglo oko 1000 učesnika iz 25 ansamala. Izložba narodnih nošnji, svečani defile, folklorne radionice i koncerti na otvorenom, omogućili su upoznavanje sa kulturom i tradicijom iz 10 zemalja sa 3 kontinenta: Bugarska, Kina, Grčka, Peru, Poljska, Rumunija, Turska, Makedonija, Republika Srpska, uz učešće domaćih i lokalnih ansambala iz Beograda, Osečine, Bečeja, Užica, Kosjerića, Arilja i Sjenice.

Na koncertu, kojm je označen završetak festivala, nastupili su Folk Dance Ensemble „MARYNIA“-Wronki-Poland, POLITISTIKOS SILLOGOS BERGINAS „AIGES“ – Vergina – Greece, BTV Rainbow Art Ensemble –Beijing- China, Folklorni ansambl „Jonče Hristovski“ – Skopje-Macedonia, Hacettepe University Children and YouthFolk Dance Group – Ankara – Turkey, Dečiji i pripremni ansambli UG „Era“ – Užice, Folk Dance Enseble „Pastrina“ – Montana – Bulgaria i Artistic Group „Peru Multicolor“ – Lima – Peru. Prema rečima voditelja programa, Bogdana Damnjanovića, završnoj festivalskoj večeri, zbog obaveza, nisu prisustvovali ansambli Mugurelul Ansamble – Sighetu-Marmatiei – Romania i GKUD „Pronija“ – Prnjavor- Republika Srpska ali je publika ipak aplauzom pozdravila njihovo učešće. Kraj koncerta obeležen je vatrometom a orkestar sastavljen od muzičara iz svih ansambala, podstakao je učesnike i mnogobrojnu publiku da na Trgu odigraju jedno veliko festivalsko kolo.

Nakon koncerta, organizatori su priredili DJ žurku za folklorce u bašti GKC-a Užice, dok je u Klubu GKC-a priređen koktel i dodela zahvalnica. Zahvalnice za pomoć u organizaciji festivala dodeljene su Umetničkoj školi Užice, Gradskom kulturnom centru Užice, „Dino-parku“ Zlatibor, Narodnom muzeju Užice i PU Užice, Televiziji Lav+ Užice, OŠ za decu sa smetnjama u razvoju „Miodrag V. Matić“ Užice, Domu za decu i učenike „Petar Radovanović“ Užice i drugi.

Primajući zahvalnicu Gradu Užicu, Dragoljub Stojadinović, šef kabineta gradonačelnika Grada Užica,  je rekao:

—Dragi prijatelji i organizatori, mogu samo da kažem da mi je velika čast da vam se u ime Grada Užica, po deveti put, zahvalim što ste bili deo našeg grada, što ste učinili da našim gradom putuje pesma, putuje igra. Mogu da kažem da će Užice i dalje nastaviti da podržava ovu manifestaciju i da se nadam da će 10. jubilarno Licidersko srce biti još lepše. Hvala Vam još jednom, do 10. Liciderskog srca, budite i dalje veseli, nasmejani i razdragani.

Prilikom dodeljivanja zahvalnica za učešće na festivalu, predstavnica ansambla iz Grčke se obratila prisutnima rečima:

—Zahvaljujemo se na gostoprimstvu, odličnoj organizaciji i pre svega na pozivu da dođemo na ovaj festival. Ovaj festival je simbol da folklor briše  granice između naroda  i dokaz da smo svi u stvari jednaki. Organizatorima želim da uručim poklon koji je ručni rad jednog od naših članova i koji simbolizuje našu zahvalnost.

Prilikom primanja zahvalnice i predstavnica ansambla iz Turske je uručila poklon organizatoru uz objašnjenje:

—Poklon koji vam pripremili je čudesno plavo oko koje će vas štititi od loših ljudi, osećanja i misli. Nadam se da će ova manifestacija trajati večno i da ćete imati puno sreće u budućnosti. Volimo vas i uživali smo a naša deca su pokazala veliko interesovanje za ovaj festival. Hvala vam puno na pozivu i prijemu.

Predstavnik Bugarske je zahvalio organizatorima na pozivu da učestvuju na festivalu i samom organizovanju, naglašavajući da su se članovi ansambla osećali kao kod kuće. Zahvalnost za gostoprimstvo izrazila je i predstavnica Makedonije, ističući da su vrlo srećni što su bili na festivalu.

Ove godine Licidersko srce je održano pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vućića, uz značajnu podršku suorganizatora, prijatelja festivala, podršku opština, medija, sponzora, partnera i drugih koji su pomogli u organizaciji i održavanju festivala. Organizovana je i humanitarna akcija „Lisidersko srce deci“ za prikupljanje sredstava za opremanje Centra za vantelesnu oplodnju Opšte bolnice Užice, kao i sajam preduzetništva pod nazivom „EXPOUŽICE“.  Značajnu ulogu u toku održavanja festivala su imali i mnogobrojni volonteri, čijim radom je koordinirao organizacioni odbor ovogodišnjeg festivala: Gordana Paunović, Mitrašin Jovanović, Ivana Cvetković, Goran Paunović, Vlastimir Veljović, Mlađen Cicović, Milorad Šolević, Nedeljko Perišić, Petar Blagojević, Vladimir Živanović i Darko Cvetković.

Mirjana Milićević