Umetnost

Laureati nagrade „Mala paprika“ Književnih novina „Svitak“ iz Požege

Posted: 9. marta 2019. u 23:06   /   by   /   comments (0)

Književne novine „Svitak“ iz Požege, ustanovile su 2018. Književnu nagradu „Mala paprika“ koja se dodeljuje piscima za uzuzetan doprinos baštini aforističke misli.

Žiri koji čine, Aleksandar Čotrić, Beograd, Slađana Dikić, Užice i Milijan Despotović, urednik književnih novina „Svitak“, doneli su jednoglasnu odluku da laureati ove nagrade za 2018. godinu budu:

Ruski aforističar i antologičar Vladimir Šojher (1948) iz Moskve, za ciklus aforizama „Sumnja nije data svima“ objavljen u književnim novinama „SVITAK“, br. 94-95/2018. i Miki Miljuš (1950) iz Kuršumlije za knjigu aforizama u rukopisu, „Ukrštene misli“.

Vladimir Šojher (Vladimir Judovič Šojher), inženjer, antologičar, prevodilac, pisac-aforističar rođen je 1948. godine. Živi u Moskvi. Član je Moskovskog kluba aforistike i Beogradskog aforističarskog kruga. Urednik je i autor najsadržajnijeg ruskog sajta za aforistiku. Najproduktivniji je savremeni sastavlјač serije antologija aforizama, mudrosti, krilatih misli i citata. Dugogodišnji je saradnik prestižne moskovske izdavačke kuće „Veče“ koja je osnovana 1991. godine i koja godišnje objavlјuje oko osam hilјada knjiga sa ukupnim tiražom preko pet miliona primeraka. Objavio je knjige: „Savremena otadžbinska aforistika” (2002); „Antologija mudrosti” (2005, luksuzno izdanje, 848 stranica, 25 000 aforizama, u više izdanja, u kožnom povezu i sa zlatotiskom); „Antologija misli  u aforizmima” (2008, više izdanja); „Mudrost Istoka. Od Konfucija do Hajama” (2011); „Mudrost Rusije. Od Vladimira Monomaha do naših dana” (2011); „Mudrost Evrope. Od Dantea do Frojda” (2011); „Mudrost Drevnog sveta. Od Homera do Seneke” (2012). Na kompakt-disku je objavlјena elektronska knjiga „Antologija aforizama. Klasici i savremenici” (2005). Na ličnom sajtu Vladimira Šojhera nalazi se projekat „Antologija mudrosti u aforizmima” koji se stalno dopunjuje, i koji obuhvata oko 3350 autora, od čega 2250 sa fotografijama. Šojher je dobitnik nagrada „Ekselencija satire“ Udruženja književnika Srbije i „Zlatni krug“ Beogradskog aforističarskog kruga. Zastuplјen je u Antologiji ruskog aforizma „Veliko u malom“, na srpskom jeziku (Beograd, 2017), koju je priredio Aleksandar Čotrić i zbornicima „Od Vardara do Vladivostoka“ i „Tragači za paradoksima“, na makedonskom jeziku, koje je priredio Mile Đorđijoski.

*Oni koji veruju u besmrtnost – besmrtni su dok su živi.

*Ako vreme ne leči, znači da se ono za nas već završilo.

*Spoljašnji uspeh je najvažniji za neuspešne.

Miki Milјuš (1951.) je rođen  u Skoplјu. Bavi se publicističkim i javnim radom, fotografijom i uređivačkom politikom imajući više televizijskih emisija opšteg i lokalnog milјea i tako dao značajan doprinos očuvanju tradicionalnih vrednosti i baštinjenja u kulturi na širem području i svojoj sredini.

Aforizmi su mu britki, kratke refleksije na prilike i neprilike sa kojima se svakodnevno suočavamo pokazujući okvire ponašanja i sopstvene izazove obojene životnim događajima, mudro ih prenoseći onima koji hoće da ih čuju, ulazeći tako u dušu svake osobe.

Za knjigu aforizama u rukopisu “Ukrštene misli” dobio je nagradu “Mala paprika”, književnih novina “Svitak”, Požega, 2019. koja se dodelјuje piscima za izuzetan doprinos baštini aforističke misli.

Živi i radi u Kuršumliji.

*Duže nas neće biti nego što nas je bilo zato neka život ima glavnu ulogu.

*Sirotinji je dovoljno siromaštva, bogatim nikada nije dovoljno bogatstva.

*O kiši razmišljaju pesnici i seljaci, ostali nose kišobrane.

* Daj ljudima koliko traže, tražiće još.

Izvor: Redakcija Književnih novina Svitak