Umetnost

Kviz znanja iz evropske kulturne baštine povodom Dana Evrope

Posted: 9. maja 2018. u 18:30   /   by   /   comments (0)

Obeležavanju Dana Evrope, 9. maja, priključila se i Narodna biblioteka Užice organizacijom kviza za učenike osmog razreda užičkih osnovnih škola. Ovaj kviz organizovan je u okrivu programa EUTEKA  u gradskoj bibloteci, a pitanja za kviz, kao i takmičenje organizovale su bibliotekarke Biljana Davidovski i Gordana Bacotić.

-Ovim kvizom namenjenim užičkim osnovcima, kako je rekla Biljana Davidovski, učenici ne samo da imaju priliku da pokažu svoje znanje iz opšte  kulture, podstiču takmčarski duh inspirisan obrazovnim i životnim kvalitetima, već i  da na neki način osete duh evropskih vrednosti. Pošto je ova godina na novou Evropske Unije proglašena godinom evropskog kulturnog nasleđa, pitanja u kviz su bazirana na poznavanju više oblasti iz ove oblasti. Uglavnom su to jednostavna pitanja iz opšte kulture, a  jedan od uslova je bio da se ne organizuju posebne pripreme za takmičenje, već da ovo bude i jedan od načina na koji ćemo proveriti sopstveno znanje, naučiti jedni od drugih i podstaći se na sticanje novih saznanja. Najbitnije je da ovaj kviz nije nikakav test niti preslišavanje gradiva, već akcentovanje bitnih stvari, tekovina i vrednosti,  koje se tiču evropske kulturne baštine.

Na poziv za učešće u kvizu odazvale su se gotovo sve gradske škole iz Užica, a organizaciju za učešće osnovaca na takmičenju preuzeli su školski bibliotekari.

Po rečima Mirjane Pejović, školskog bibliotekara OŠ Dušan Jerković, „deca su i te kako bila zainteresovana za učešće, a posebnih priprema nije bilo“.

-Smatramo da u nastavnom programu, kao i u knjigama koje poseduju školske biblioteke ima odličan resurs znanja za više nego dovoljno poznavanje svih oblasti koje se tiču našeg, odnosno evropskog kulturnog nasleđa, a sama deca su dovoljno radoznala i za sopstvena, dublja istraživanja- rekla je Mirjana.

Za ovu priliku, delegacija Evropske unije u Srbiji pripremila je bogate poklone za najbolje u kvizu: rančeve sa obiljem korisnog materijala za osnovce, a Narodna biblioteka Užice obezbedila je besplatnu godišnju članarinu za sve učesnike.

Pitanja su se odnosila na sledeće oblasti: arhitektura, slikarstvo, vajarstvo, naučnici, mitovi i religija, evropski jezici, književnost, muzika i ples, život, običaji, verovanja, državeinjihovi simboli, hrana i piće..

Takmičile su se ekipe po tri člana iz svake škole, a prvo mesto osvojila je ekipa OŠ „Slobodan Sekulić“ sa ubedljivih 17 bodova. Drugo mesto pripalo je OŠ „Nada Matić“, teće OŠ „Stari grad“, a ekipe OŠ „Dušan Jerković“ i Prve osnovne škole kralja Petra II pokazale su takođe su se odlično snašle u obilju zanimljivih pitanja.

M. Nikolić