Press

KULTURA JE JEDINO VRIJEDNO ŠTO JE PREOSTALO: Kusturica snima novi film u Kini

Posted: 5. jula 2017. u 21:17   /   by   /   comments (0)

Proslavlјeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da će u naredne dvije godine raditi u Kini, gdje će snimati svoj novi film o lјubavi dvoje mladih, ali da se ne seli iz Srbije.

On je potvrdio da je sa velikom producentskom kućom „Drti manki“ /Dirty Monkey/ potpisao ugovor o izradi filma u Kini.

„Zbog toga je ideja o vremenu koje ću tamo provesti tačna, ali nikako neće doći do iselјavanja“, rekao je Kusturica za „Blic“.

On je naveo da će festivali, kao što su sajam knjiga u Andrićgradu, Bolјšoj festival klasične muzike, Jesenji pozorišni festival, Kustendorf, nastaviti da rade, kao i do sada.

„Sa velikim oduševlјenjem ćemo pomagati mladim autorima i živjeti utopiju da je kultura jedino vrijedno što je preostalo u Evropi pomućenih vrijednosti“, rekao je Kusturica.

On je dodao da ne postoje nikakvi drugi razlozi njegovog odlaska u Kinu, osim rada na novom projektu.

„Jedini razlog mog odlaska u Kinu je film. To je novi prostor za mene, ali istina je da mi je zagarantovano ugovorom da će film biti distribuiran u 25.000 bioskopa“, rekao je Kusturica, napominjući da, poređenja radi, Francuska ima 2.500 bioskopa.

Kusturica je rekao da će film, osim u Kini, biti sniman i u Francuskoj i Italiji, a riječ je o lјubavnoj priči u čijem su središtu dvoje mladih i njihova /ne/moguća veza.

„To je zanimlјiva lјubavna pirča o mladom čovjeku koji u Evropi doživi vatreno krštenje. Zalјublјuje se u jednu djevojku, čiji otac pokušava da napravi posao u Marselјu. Kada upadne u dugove, zaduži se kod nekog zelenaša. U njegovu kćerku je zalјublјen glavni junak“, ispričao je Kusturica.

Pošto otac ne može da vrati dug, dodaje Kusturica, zelenaš mu ponudi da, umjesto novcem, dug otplaćuje vlastitom kćerkom, što otac prihvati, ali se ubije, pa njegova kćerka čini sve što mora, ali je iz čelјusti mafije oslobađa njen mladić.

„To je zanimlјiva priča o moralu“, istakao je Kusturica, kome će ovo biti njegov deseti igrani film, a ima i dva dokumentarca, od kojih je najpoznatiji film o Maradoni.

Kusturica je u martu i aprilu boravio u Kini, gdje je bio gost na svečanom otvaranju Sedmog filmskog festivala u Pekingu, kada je otkrio da planira da snimi film u Kini.

Srna

Preuzeto sa: http://iskra.co/mecavnik/kultura-je-jedino-vrijedno-sto-je-preostalo-kusturica-snima-novi-film-u-kini/

Foto: M.Cvetković