Plus

Kulića kuća otvara vrata 24. i 25. maja

Posted: 22. maja 2018. u 11:03   /   by   /   comments (0)

Kulića kuća – svedok vremena i čuvar uspomena, spomenik narodnog graditelјstva i umeća drvodelјa, kovača i tkalјa s početka 20. veka – otvara vrata posetiocima u četvratk i petak, 24 i 25. maja.

Kuću u nekadašnjem sokaku, sada u glavnoj, Karađorđevoj ulici 133, nedaleko od raskrsnice za Suvodo i Vionik, sagradio je 1900. godine Jevrem Kulić, otac Radenka Kulića(1884-1964), trgovca i vlasnika prvog hotela u Novoj Varoši. Kuća je u vlasništvu Radenkovih unuka Predraga Peda Korunovića iz Nove Varoši i Mile Korunović Delić i Natalije Fratrić iz Beograda.

-Naša kuća je, kao i što je oduvek bila, kad su to okolnosti dozvolјavale, otvorena za sugrađane, brojne prijatelјe i namernike. Prihvatila sam ponudu Udruženja „Stare kuće Srbije“, da se u okviru evropske manifestacije „Naša kuća – Vaše nasleđe“, u kojoj učestvuje devet privatnih kuća spomenika kulture, uglavnom iz Beograda, prikaže ono što je sačuvala Kulića kuća – kaže Mila Korunović Delić, penzioner iz Beograda, koja je u posetu pozvala đake sa nastavnicima, predstavnike lokalne vlasti i ustanova kulture, te novinare i lјubitelјe starina.

Kuća čuva duh vremena, zanatstva i domaće radinosti Starog Vlaha na razmeđu dva veka, dok je Nova Varoš još bila pod turskom vlašću. U kući od čatme, nekada pokrivenoj šindrom, sa dvoja vrata i magazom, narodni majstori su pokazali umeće u izradi stolarije i šašovaca na tavanu, kao i demira, od gvožđa kovanih ukrasa i zaštite na prozorima do ulice i avlije.

O etnografskom blagu i lepoti ukrašavanja unutrašnjosti kuće  svedoče rukotvorine   iz prohujalih vremena. U sobama, a posebno gostinskoj (slavskoj)  su ćilimi na zidovima i podu,  starinski nameštaj i posuđe,  peći dopremlјene iz Soluna. Ovde se  brižlјivo  brine o  korenima  – rodoslovu  loze  doselјene iz Pive, a sa zidova potomke  gledaju preci  i  slike hana, hotela, Varoši koje više nema..

Originalan tekst: http://www.varoske.net/vesti/548/kulica-kuca-otvara-vrata-24-i-25-maja