Umetnost

Kreativan pristup matematici leči i predrasude i neznanje: „Maj, mesec matematike“ u RCU

Posted: 13. maja 2019. u 22:14   /   by   /   comments (0)

U Naučnom klubu u prostorijama Regionalnog centra za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju od 13. do 17. maja realizovaće se program “Maj, mesec matematike” namenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, a koji se sprovodi u saradnji sa Centrom za promociju nauke iz Beograda.

-Nizom radionica u kojima se matematika i geografija, dve odvojene discipline, ukrštaju u jednu celinu krenućemo na put otkivanja novih saznanja. Radionicama Sfera trigonometrija, Matematičke mozgalice, Imaju li Japanci dovoljno šuma, Matematička očekivanja u igrama na sreću,i Svet fraktala naslovi su koji opredeljuju tematski sadržaj ovih radionica. Sve ovo dešava se u periodu od 13. do 17. maja, i autori i realizatori radionica su nastavnici matematike, naši saradnici iz osnovnih i srednjih škole iz Požege i Užica. Ideja je da na zanimljiv i kreativan način učenicima pokažu vezu između matematike i geografije, matematike i umetnosti,  drevnih vremena, zanatskih veština,muzike, plesa, stihova i drugih, na prvi pogled nespojivih stvari koje se retko kad pojašnjavaju matematikom. Izložba “Život i delo Milutina Milankovića” takođe je deo ove manifestacije, i biće dostupna posetiocima  od 20. do 24. maja u prostorijama Naučnog kluba RCU- najavila je program manifestacije direktor RCU Milena Vićović. Ona je dodala da “od 2016. godine, od kada postoji Naučni klub, matematika je, kao i ostale naučne discipline, školarcima dostupna kroz igru, umetnosti, različite kreativne radionice, naučna predavanja, interaktivne eskponate, filmove i slično”.

Pored Centra za promociju nauke u realizaciju ovih radionica širom Srbije uključena je i mreža Regionalnih centara za stručno usavršavanje.

Radionice u sklopu programa “Maj, mesec matematike” se održavaju svakodnevno, a polaznici su učenici osnovnih i srednjih škole, konkretno tri osnovne škole iz Užica, i Užička Gimnazija. Vredno je istaći da  je predstojeća izložba posvećena životu i delu naučnika Milutina Milankovića otvorenog tipa, odnosno da je dostupna građanstvu u najširem smislu, ne samo učenicima užičkih škola

Prvu u nizu radionica realizovali su nastavnici matematike iz Požege, a rukovodilac prvog predavanja bila je Aleksandra Vesović, nastavnica OŠ “Emilija Ostojić” koja je sa učeničkim timom iz ove škole polaznike radionica polaznicima radionice predstavila nekoliko matematičkih trikova kao i niz matematičkih mozgalica i zadataka..

Aleksandra je istakla da će se na ovim radionicama “pokazati kako matematika može da bude i zabavna, i igra, a matematičke trikove koje budu videli pokazivaće svojim drugovima u školi”. Takođe je istakla da se predrasuda da je matematika bauk razbija i drugačijim pristupom nastavnog osoblja:

-Vremena u kojima živimo su dinamična, a niz tehnoloških dostignuća koja su promenila, i stalno menjaju način života, takođe utiču i na našu percepciju. Deci su od malih nogu dostupni kompjuteri, vrlo rano se susreću sa binarnim sistemom brojeva, tako da neke stvari koje su ranije, u obrazovnom sistemu bile zastupljene u kategorijam starijih razreda, sada već moraju da se uče mnogo ranije. Zbog toga je matematici kao naučnoj disciplini, a i nastavnicima i profesorima stavljeno u zadatak da problematici koje ona rešava pristupaju na savrmeniji način, a to znači da je učine razumljivom i prihvatljivom percepciji ovim novim generacijama. U tom cilju, matematika, koja se nalazi svugde oko nas, od običog života, do umetnosti, ima mogućnost da bude predstavljena na mnogo kreativnih i zanimljivih načina.

Vesovićeva je kao primer navela dete koje u najmlađem uzrastu, “od obične kutije, uz pomoć mašte,  može da napravi svašta: od kuće, garaže, kancelarije, automobila, robota, planine…” što je primer jednog kreativnog pristupa životu i okruženju, i istakla da je za svaki predmet u školi, ne samo matematiku, najbitnije, “kreativnost zadržati  za osnovu, do samog kraja školovanja”. U tom smislu, ona je potvrdila da i “nastavno osoblje  mora raditi na svom kreativnom pristupu oblastima za koje su stručni”, te tako ove radionice nisu namenjene samo školarcima, već su i jedna vrsta podsticajaza promenu pristupa materiji i za radnicima u obrazovanju.

M. Nikolić

Uslovi korišćenja: Internet sajt i svi tekstovi, logotipi, grafika, slike, audio materijal i ostali materijal na ovom internet sajtu (u daljem tekstu: Sadržaj), jesu autorsko pravo ili vlasništvo Portala Pasaž, ili su na internet sajt postavljeni uz dozvolu vlasnika ili ovlašćenog nosioca prava. Korišćenje Sadržaja, osim na način opisan u ovim uslovima korišćenja, bez pisane dozvole vlasnika Sadržaja je strogo zabranjeno. Portal Pasaž će zaštiti svoja autorska prava, svoja prava intelektualne svojine i ostala srodna prava, kao i druga prava, u najvećoj meri dozvoljenoj zakonom, uključujući i krivično gonjenje.