Umetnost

„Koštana“ -prva ovogodišnja premijera u Narodnom pozorištu Užice

Posted: 13. februara 2018. u 16:30   /   by   /   comments (0)

Narodno pozorište Užice ovih dana počelo je sa radom na pripremi prve premijere ove sezone, a u pitanju je predstava „Koštana“ po tekstu Bore Stankovića,  u adaptaciji i režiji Branka Popovića. Namera užičkog pozorišta je da ovom predstavom obeleži tri decenije rada svog istaknutog radnika i saradnika- reditelja Branka Popovića. U toku su čitajuće probe, a premijera je planirana za mart mesec.

U predstavi, pored Biljane Prokić kojoj je poverene uloga Koštane igraće i : Momčilo Murić, Branislav Ljibičić, Vahidin Prelić, Slobodan Ljubičić, Hadži Nemanja Jovanović, Biljana Zdravković, Nikola Penezić, Goran Šmakić, Divna Marić, Danica Ljubičić, Tijana Karaičić, Andrijana Simović i Snežana Ćirović. U projektu koji se realizuje sa udruženjem građana „Ere“, scenografiju će raditi Marijana Zorzić Petrović, Snežana Kovačević koja će osmisliti kostime, a muziku: Miroljub Aranđelović Rasinski.

Foto: Narodno pozorište Užice

„Koštana“ je u mnogo decenija od postojanja bila izazov za reditelje i pozorišne kuće, profesionalne i amaterske ansamble, ali je sa retkim izuzecima na sceni pružala od onog što je i pisac, saglasno stilu u kome je stvarao, i opisao: pevanje i živopisne slike folklora i temperamenta sa juga Srbije u kojima se prepliću melanholija, sevdah i razuzdana opijenost uživanjem. Klasičan dramski sukob partijarhalne sredine i mladosti sa svim opijenostima i žudnjom ka slobodi, malo kad je naišao na ozbiljnije promatranje uzroka i upitanosti , a još ređe na kritičko prosuđivanje mnogih pitanja koje „Koštana“, moguće i- postavlja. Srpska, a i šire, pozorišna javnost i upućena publika još uvek pamti „Koštanu“ koju je u briljantno novom ruhu na scenu postavio Andraš Urban sa ansamblom Narodnog pozorišta Subotica 2014.. Čini se da je tada i postavljena i obaveza, jednako kao i očekivanje publike, za novim, savremenijim tumačenjem dramskog teksta na temu „Koštane“ od koga se očekuje da bude više od pevanja i zabave sa kafanskim emocijama.

Nakon „Koštane“, plan Narodnog pozorišta Užice je da se na scenu postavi i tekst mladog užičkog dramaturga Ognjena Obradovića „Kako održavati fikus“ , ali i „Grad nas je štitio“ Tanje Šljivar i jednu predstavu za najmlađu publiku. Osim ove četiri premijere, Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“, ove godine 23. po redu, realizovaće se i četvrta Revija predstava za decu, a u planu je i obeležavanje 80 godina od smrti Branislava Nušića kroz projekat „Nušić- naš savremenik“.

M.Nikolić