Najava, Umetnost

Književno veče posvećeno Radovanu Popoviću: gost prof. dr Gojko Tešić

Posted: 11. aprila 2018. u 09:07   /   by   /   comments (0)

Pedagoški fakultet Užice ugostiće prof. dr Gojka Tešića , redovnog profesora na Odseku za srpsku književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u četvrtak 12. aprila. Profesor dr  Tešić je eminentni stručnjak  posvećen proučavanju i publikovanju dela iz oblasti avangardne književnosti, tako da će na tu temu („Avangarda u srpskoj književnosti“) održati predavanje sa početkom u 13 časova.

Isti dan, u 19 časova, na fakultetu će biti održano književno veče posvećeno književnom i publicističkom radu Radovana Popovića na kome će prof. Tešić govoriti. Organizator i moderator književne večeri je prof. dr Ljiljana Tijanić Kostić.

Gojko Tešić (1951.) je rođen u selu Lještansko kod Bajine Bašte. Zahvaljujući njegovom predanom i istrajnom radu javnost je ponovo upoznala velikane naše književnosti koji su u doba komunizma bili skrajnuti, kao što su Dragiša Vasić, Stanislav Vinaver, Stanislav Krakov. Svojevremeno je bio urednik „Književne reči“, jednog od najuglednijih časopisa za umetnička, društvena i politička pitanja u ovom delu Balkana. Urednik je najvećih publicističkih izdanja u oblasti avangarde, među kojima se izdvajaju Sabrana dela Stanislava Vinavera u izdanju Službenog glasnika, ugledne izdavačke kuće u kojoj je radio kao urednik.

M.N.