Najava, Plus

Književno umetničko veče „Na Drini ćuprija“ u Arilju: 6. novembar

Posted: 2. novembra 2017. u 22:50   /   by   /   comments (0)

Povodom 125 godina od rođenja Iva Andrića, našeg jedinog nobelovca, Narodna biblioteka organizuje književno –umetničko veče „Na Drini ćuprija“ u dramskom tumačenju Tihomira Stanića. Program će biti izveden u ponedelјak, 6. novembra u Sali sokolskog doma sa početkom u 20 časova.

Ovom prilikom podsetićemo se lika i dela Ive Andrića koji je ceo život pokušavao da shvati mentalitet zemlјe gde su „sve Drine krive“ i gde se nikada neće ispraviti, ali da će na kraju sve biti dobro i da je u tome naša nada.

Andrić je u književnost ušao sa poezijom, proslavio se sa prozom, a njegovo celokupno stvaralaštvo se može podeliti na više faza u kojima je stvorio najznačajnija dela : Eh Ponto, Nemiri, Pripovetke, Most na Žepi, Anikina vremena, Na Drini ćuprija, Travnička hronika, Gospođica, Prokleta Avlija, Aska i Vuk, Jelena, žena koje nema…

Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1961. godine u Stokholmu, u Švedskoj.  Ivo Andrić je jedan od najviše prevođenih autora iz bivše Jugoslavije.

Naš poznati dramski umetnik Tihomir Tika Stanić, govoriće odlomke iz romana „Na Drini ćuprija“. Ovo je izuzetna prilika da se podsetimo čoveka koji svojim rečenicama, svojim mudrim mislima inspiriše mnoge. Iz njegovih dela i života može mnogo da se nauči.

Stanić je veoma angažovan glumac, igrao je u više od dvadeset uloga u pozorištu, filmovima, predstavama i serijama, tumačeći različite likove, od kojih je široj publici možda najpoznatiji lik kralјa Aleksandra Obrenovića u TV seriji „Kraj dinastije Obrenović, a trenutno ga možemo gledati u popularnim serijama „Vojna akademija“, „Ubice mog oca“ i „Psi laju, vetar nosi“.

S. Jovašević