Plus

Kabare Jelice Kovačević „Zašto baš on?“ u Kosjeriću

Posted: 25. marta 2019. u 10:40   /   by   /   comments (0)

Monodrama u maniru kabarea „Zašto baš on?“ biće izvedena na sceni bioskopske sale u Kosjeriću u ponedeljak 1. aprila od 20 časova. Tekst po motivima kabarea Zorana Božovića adaptirala je i igra Jelica Kovačević, dok je koreografiju radila Branka Milenković Baretić.

Kabare “Zašto baš on?” je nastao po motivima Kabaretskih prica Zorana Božovića. Komična farsa malih ljudi koji ispituju svoje strahove i nesigurnosti  koje proizilaze iz njih samih, i preslikava se na njihove ljubavne odnose,  kako u vezama, tako i u braku.

Monodrama  je prepuna duhovitih zapleta i raspleta  u pričama „malog čoveka“, nesnđenog, zaljubljenog, voljenog, ljubomornog, ishitrenog u ljubavnom odnosu. Božovic ne ostaje dužan srpskom muš karcu ni po pitanju seksa, ni na temu prevara, a ni velikog srpskog ljubavnika.  

Muško ženski odnos kao večita  tema na koju ni sam autor nema odgovor prikazana je kroz, kako  muzičko – scensku  tako i dramsku uzvedbu Jelice Kovačević. U monodrami preovlađuju songovi koji kroz muziku govore o važnosti novca u vezi , kao i o prevarama, ljubomori , braku ..

Svekrve kao izvor problema su, takođe upletene u ovu monodramu, jer bez njih ne bi SRPSKI BRAK imao “nikakvog smisla” pa su tu i saveti udatim Srpkinjama za mamine sinove .Većina nas će se prepoznati u nekolicini priča, i sa aspekta komedije videti samoga sebe, i svedočiće svom ljubavnom odnosu i za vreme i nakon predstave .

Božović u svom delu stavlja SRPSKOG muškarca u ruke SRPKINJE, jer kako on kaže : “Naš  čovek Srbin se olenjio u svemu, pa i ljubavi, povećane obaveze teško mu padaju, i on već gleda kako i kuda da utekne ….“ (Akademija 28)

Cela ulaznice je 400 dinara.

M.M.